Vilém Bufka (nar. 11.08.1915 v Nymburce, zemř. 21.11.1967 v Praze) pilot a posléze poválečný instruktor létání. Před válkou působil u čs. vojenského letectva, po okupaci tak, jako mnoho dalších jeho kamarádů uprchl za hranice a zapojil se do bojů proti nepříteli. Právě zásluhou čs. letců a jejich obrovského nasazení i vůli bojovat, byla pozvednuta morálka samotných Angličanů, neboť zejména bombardovací letectvo Royal Air Force ve Velké Británii utrpělo v první fázi války nejvyšší ztráty a moc nechybělo, aby pod náporem mocichtivého Německa a jeho mnohem početnější a technicky dokonalejší Luftwaffe zcela zaniklo. Až na základě většího počtu Čechoslováků hlásících se do služeb RAF vzniklo 5 čs. perutí, z nichž ta nejslavnější a jediná bombardovací 311. squadrona za pomoci dalších výraznou měrou napomohla zvrátit celkovou situaci válečné fronty z pohledu vzdušných bojů.

Bohužel Vilém takové štěstí neměl. Jak on, tak zejména jeho druhové z posádky se zapsali do záporných statistik Čs. Inspektorátu letectva v Londýně. Přesto však jeho hvězda zcela nepohasla, neboť jako jediný přežil sestřelení již z června 1942, zatímco jeho kamarádi uhořeli a zbytek války prožil v několika zajateckých táborech na území nepřítele. Ovšem to už je zase zcela jiné, neméně poutavé vyprávění.

Tento náš prvotní letecký audioprojekt je však především výrazem skromného poděkování nás všech za to, co pro svobodu naší vlasti učinili v mnohem výraznějším měřítku čs. letci ve službách nejen britského královského letectva během 2. světové války.


Podle typu

  • Audio MP3 ke stažení (2)

Z kategorií

Podle jazyků

  • česky (2)

Vilém Bufka

Bombardér T-2990 se odmlčel
AudioKniha ke stažení

Bombardér T-2990 se odmlčel [mp3 ke stažení]

Vilém Bufka  /  Čti mi ! (2020)

Ihned

K dispozici pro okamžité stažení

250 Kč

Načítáme data ...
…a dole čeká kat
AudioKniha ke stažení

…a dole čeká kat [mp3 ke stažení]

Vilém Bufka  /  Čti mi ! (2019)

Ihned

K dispozici pro okamžité stažení

120 Kč

Načítáme data ...