Dalibor Štrunc (13. 6. 1966), rodák z Rožnova pod Radhoštěm je cimbalista, aranžér, skladatel, pedagog, hudební producent a vydavatel.
Hru na cimbál vystudoval na brněnské konzervatoři a tam také od roku 2000 stejný obor i vyučuje. Svou profesionální dráhu začínal jako sólista Československého státního souboru písní a tanců, později Českého uměleckého souboru. Během svého pražského angažmá (1988-92) se věnuje nejen interpretaci lidové, ale i vážné hudby (symfonický orchestr FOK, Pražští madrigalisté) a též pravidelně nahrává filmovou a televizní hudbu s Filmovým symfonickým orchestrem. Nahrávání této hudby se věnuje během celé své umělecké praxe a jeho cimbál zní nejen v několika desítkách zahraničních i českých filmů a inscenací, ale podílel se i na vzniku více než šedesáti hudebních nosičů nejrůznějších souborů napříč žánry.
V roce 1992 přechází do Brna na místo prvního cimbalisty Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, odkud po restrukturalizaci Českého rozhlasu přechází do svobodného povolání. V něm kombinuje – vedle průběžných hostování – angažmá v několika souborech současně: v Javorech Hany a Petra Ulrychových, v BROLNu a Cimbal Classiku. Posledně jmenovaná skupina je přitom jeho profilovým souborem, v němž se uplatňuje nejen jako interpret, ale také jako většinový autor hudby i textů. Zajímavým interpretačním počinem bylo vedle spolupráce s řadou špičkových těles (mj. Filharmonie Brno Südwestdeutche Philharmonie Konstanz, Staats Operette Dresden) album Prameny (2000), představující cimbál v netradičních sólových polohách. V roli skladatele i pedagoga zároveň, je jeho dosavadním vrcholem vytvoření CD „Malované na cimbál“(2016), které je ojedinělým uceleným počinem v oblasti koncertní cimbálové hry na Moravě. V letech 2002-2006 Dalibor Štrunc připravoval a uváděl pro ČR 2 Praha pořad Samomluvy s hudbou. V Městském divadle Brno se setkal s režisérem Petrem Kracikem, s nímž spolupracoval jako autor a aranžér scénické hudby k muzikálové baladě Cikáni jdou do nebe (2006), dále pak Gazdina roba (2007), Ať žije královna (2007) v Divadle pod Palmovkou a Jitřní paní (2008) ve Východočeském divadle Pardubice. V roce 2009 vytvořil hudbu k úspěšnému vánočnímu představení režiséra Zbyňka Srby Betlém v Městském divadle v Brně a tam také v roce 2011 komponuje hudbu k divadelní adaptaci románu Umberta Ecca Jméno růže.


Podle typu

  • Kniha (1)

Z kategorií

Podle jazyků

  • česky (1)

Dalibor Štrunc

30 let (nejen) písní od cimbálu
Kniha

30 let (nejen) písní od cimbálu

Dalibor Štrunc  /  Cimbal Classic (2023)

Skladem

Expedujeme do 1 pracovního dne.

630 Kč

Načítáme data ...