(*1937)
Maryse Condéová se narodila v guadeloupském Pointe-a-Pitre. V šestnácti letech odjela do Paříže studovat na Lycée Fénelon a poté na Sorbonně, kde se zabývala antilskou literaturou. Se svým prvním manželem, hercem Mamadou Condém, v šedesátých letech odjela do africké Guiney, kde vyučovala francouzštinu, později žila v Ghaně a v Senegalu.

Debutovala v roce 1976 knihou Hérémakhonon, svébytným příběhem o návratu emigrantky do rodné Afriky. Vydala na dvacet románů, ve kterých se vrací k tématu rozporu mezi osobní zkušeností a zkušeností kolektivní, k dějinám kolonizace a otázkám emancipace. Ironicky přitom rozbíjí nejrůznější klišé, které kolem těchto témat vytvořily ideologické boje, a napíná čtenáře hrou s různými možnostmi čtení svých příběhů.

Získala literární ceny Marguerite Yourcenarové a Francouzské akademie (bronzová medaile za román La Vie scélérate). Ve Spojených státech amerických byla v roce 1993 první ženou, která získala cenu Puterbaugh za celoživotní dílo. V roce 2018 jí byla udělena alternativní Nobelova cena. Od začátku osmdesátých let učí na předních amerických univerzitách, zejména na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Žije mezi Spojenými státy, Guadeloupem a Francií.


Z kategorií

Podle jazyků

  • česky (2)

Maryse Condéová

Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu
Kniha

Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu

Maryse Condéová  /  Maraton (2022)

Skladem

Expedujeme do 1 pracovního dne.

268 Kč

Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu
Elektronická kniha

Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu [e-kniha]

Maryse Condéová  /  Maraton (2022)

Není v prodeji

U titulu vypršela licence.

148 Kč

Načítáme data ...