V Japonsku vznikla manga o husitských válkách, vyšel už čtvrtý díl

Oko

Husitské války v podobě japonského komiksu ztvárnil populární autor mangy Kóiči Óniši. Dvanáct knih vzbuzuje zájem o českou historii i u Japonců, kteří by s ní jinak nepřišli do styku. Série nese název Dívčí válka, japonsky Otome Sensó. Jméno připomíná českou pověst, děj se ale odehrává za husitských válek. Hlavní hrdinka Šárka v něm bojuje po boku Jana Žižky.

Dvanáctidílnou mangou od autora Kóiči Óniši, vystudovaným historikem, provází fiktivní postava Šárky. Ta se protlouká husitskými válkami, které v zemích Koruny české probíhaly v první polovině 15. století, a během svých cest potkává historické postavy tohoto konfliktu – Jana Žižku z Trocnova, Mikuláše z Husi, Roháče z Dubé a mnoho dalších důležitých osobností. Ačkoliv se jedná o japonské dílo, název mangy je český, a sice Dívčí válka, do japonštiny překládáno jako Otome Sensou. Název odkazuje na českou pověst prvně zaznamenanou ve 12. století, ve které se ženy vzbouří proti mužům.

I když je Óniši znalcem české historie, potřeboval pomoc od jiných expertů. „Japonci, kteří se učí česky, mi pomohli s češtinou, fanoušci historického válečnictví mě zasvětili do středověkého boje. Další informace jsem získal od japonského odborníka na českou historii,“ říká Óniši o své spolupráci s odborníky.

Okolo mangy Dívčí válka se v Česku dlouho nic nedělo, přestože první díl vyšel již v roce 2013, ten poslední před pěti lety. Óniši vytvořil také pokračování, ve kterém vystupuje Šárčina dcera Klára, a vedlejší příběh o Viktorce odehrávající se, stejně jako Šárčina dobrodružství, na počátku válek kolem roku 1420.

z textu Lukáše Ždana pro dobrezpravy.cz

30.1.2024