Vyzvednete do zavíračky dalšího dne. Na prodejně můžete uplatnit slevu člena Klubu Kosmas. Doprava zdarma a žádné poplatky.
Cena při rezervaci: 349 Kč
Aktuálně je rezervace možná na těchto prodejnách:
Praha - Letná
(Rezervovat)
Veverkova 16/1407, Praha 7 - Letná, knihkupectvi.letna@kosmas.cz, 222 201 130
Po - Pá
09:00 - 19:00
Sobota
09:00 - 12:00
Neděle
Zavřeno
Popis: 1× CD MP3, délka 6 hod. 45 min., česky
Lidé musejí jíst, ať jde o obyčejného člověka, krále či prezidenta. Nebo diktátora. Ani revoluce se nedají dělat s prázdným žaludkem. Witolda Szabłowského napadla otázka, kdo vařil nejhorším diktátorům 20. století, když utlačovali a masakrovali...
Napadlo vás někdy, zda chod světových dějin nemohl ovlivnit někdo v pozadí? A co takhle někdo, kdo je tak neviditelný, že si na něho ani konspirační teoretikové nevzpomenou? Kdo? Kuchař. Witold Szabłowski přináší pozoruhodnou reportážní knihu nejen o tom, že kdyby diktátor dostal v rozhodující den přesolený oběd, všechno mohlo být jinak.
Od Witolda Szabłowského jsem četl už knihu „Vrah z města meruněk“, která je sbírkou reportáží z Turecka a život atentátníka Aliho Agci (to je jen co postřelil papeže Jana Pavla II) a už tehdy se mi moc líbil způsob jeho psaní.
— Knihu Jak nakrmit diktátora psal přímo pro známé nakladatelství Penguin Random House. A musím říci, že jeho nápad, přiblížit osobnosti krvavých diktátorů přes vyprávění jeho osobních kuchařů je zajímavý nápad a kupodivu funguje. Ač většina kuchařů díky tomu, že byla svým šéfům hodně blízko viděla i jeho příjemnou tvář, tak i u těch nejoddanějších po nějaké době začly probleskovat temnější tóny povahy každého z diktátorů.
— Nakonec se do výběru autora dostali kuchaři Idi Amina, Pol Pota, Fidela Castra, Edvera Hodži (albánský diktátor) a Saddáma Husajna. V úvodu knihy ještě autor vzpomíná na své vlastní kuchařské začátky v jedné londýnské restauraci. Dvě snad nejmrazivější příhody z této knihy jsou jednak vyprávění, jak si Saddám začal s manželkou jednoho ze svých podřízených a následně nepohodlné manžela „uklidil“ na frontu. Druhé je líčení toho, jak kuchař Edvera Hodži musel jídelníček korigovat se spoustou lékařů a vědců, protože diktátor měl velké zdravotní problémy s cukrem a bylo nutné udržet velmi nízký příjem cukru.
— Kniha byla napsaná velice čtivě. Nutné odbočky do historie zemí, v kterých daní diktátoři působili byly jen velmi malé a nejvíce prostoru byl věnován samotnému vyprávění těch kuchařů a kuchařek. Většinou se jednalo o velmi prosté lidi, kteří měli velký talent na vaření a díky tomu se dostali do pozice, kam by se normálně nikdy nedostali. Čte se to opravdu skvěle.
Nenechte se zmást zdánlivě nevážným zaměřeným této ...
Nenechte se zmást zdánlivě nevážným zaměřeným této reportážní knihy. Jde o mnohem víc než o oblíbené recepty diktátorů. Co jsem já nejvíce ocenila, byly informace o chování diktátorů takříkajíc v soukromí a o mnohdy překvapivém pohledu kuchařů na jejich "nadřízeného" řadu let poté, co byl prokázán zločinný charakter politických režimů. Za mě zasloužených pět hvězdiček.