Bertrand Badie, nar. r. 1950, je francouzský politolog íránského původu, specialista na mezinárodní vztahy. Je univerzitním profesorem na Ustavu politických studií v Paříži a badatelem ve Středisku mezinárodních studií a výzkumů.

Betrand Badie aplikuje na mazinárodní vztahy rámce analýzy převzaté z durkheimovské sociologie.Přistupuje k mezinárodním konfliktům a krizím jakožto k sociálním patologiím, jejichž příčinou je mezinárodní systém, který vytváří anomie (ztrátu záchytných bodů), vyloučení anebo ponížení. Řešení je třeba dle něj hledat v mezinárodní sociální integraci (jak pro státy, tak pro společnosti), především prostřednictvím rozvinutí inklusívního multilateralismu.

Je autorem více než dvaceti knih, z nichž v poslední době nejvýznamnější jsou Nous ne sommes plus seuls au monde, 2016 (Nejsme už na světě sami), Le temps des humiliés, 2014 (Doba ponížených, v níž zkoumá ponižování v mezinárodních vztazích), La diplomatie de connivence, 2011 (Diplomacie srozumění, věnované pokusu oživit strategii zděděnou z Vídeňského kongresu v současných mezinárodních vztazích), Le diplomate et l'intrus, 2008 (Diplomat a vetřelec, o roli nových mimostátních činitelů v mezinárodních vztazích), L'impuissance de la puissance, 2004 (Bezmoc moci, o asymetrických konfliktech, v nichž klasické intervence, především vojenské, mají jen omezený účinek), La fin des territoires (Konec teritorií, o globalizaci a o vymazání teritoriální vize světa a států), L'État importé (Importovaný stát, o nezdaru vybudovat funkční státy zejména během procesu dekolonizace).


Podle typu

  • Kniha (1)

Z kategorií

Podle jazyků

  • česky (1)

Bertrand Badie

Už nejsme sami na světě
Kniha