Gene Deitch (*1924) - americký režisér a scénárista animovaných filmů, držitel Oscara za animaci, se narodil v Chicagu, vyrůstal v Hollywoodu, etabloval se v New Yorku a proslavil se v Praze. Svůj první film natočil již ve třinácti letech. Jako animátor studia UPA získal na přelomu 40. -50. let 20. století dvakrát Zlatou medaili New York Art Directors Club za nejlepší televizní reklamu, jeho televizní reklamy se jako vůbec první dostaly do Muzea moderního umění v New Yorku.
Od roku 1955 pracoval pro studio Terrytoons spadající pod společnost 20th CenturyFox, kde vytvořil známé postavičky John Doormat, Clint Clobber, Gaston Le Crayon, Sidney a Foofle. Pro Terrytoons vytvořil i první animovaný seriál určený pro televizní vysílání – Tom Terrific. Jeho animovaný film Sidney’s Family Tree byl v roce 1958 nominovaný na Oscara.
V roce 1958 si v New Yorku založil vlastní studio Gene Deitch Associates, Inc. Nabídka zajímavé práce od společnosti Rembrandt Films producenta Willliama L. Snydera přivedla Deitche roku 1959 do Prahy, kde se o rok později kvůli osudové lásce usadil natrvalo. V československé koprodukci natočil protiválečný film Munro, který v roce 1961 získal Oscara za animaci. V období mezi lety 1968-1993 pracoval jako animátor pro produkční společnost Weston Woods.
Ve spolupráci s českými animátory Deitch natočil pro společnost MGM dvanáct dílů seriálu Tom a Jerry a pro King Features některé příběhy Pepka námořníka. Převedl na plátno slavné obrázkové knihy Maurice Sendaka Tam, kde žijí divočiny a V noční kuchyni, zfilmoval i díla Isaaca Bashevise Singera, Tomiho Ungerea a dalších význačných autorů a ilustrátorů dětských knížek.
Na bázi původní figurky zvané Foofle vytvořil postavu Nudnik, která sehrávala hlavní roli v animovaném filmu Zde je Nudnik, jež byl spolu s dalším Deitchovým snímkem Jak zabránit přátelství v roce 1964 nominován na Oscara. Film Obři z roku 1969 byl na dvacet let v Československu zakázán za svoji kritiku sovětské invaze. V roce 1994 se objevil ve vedlejší roli v českém filmu Víta Olmera Ještě větší blbec, než jsme doufali. Natočil více než 70 animovaných filmů a 7 televizních animovaných seriálů. V roce 2004 obdržel za celoživotní dílo cenu Annie Winsor McCay Award.
Z prvního manželství má v USA tři syny – Kima, Simona a Setha. Podruhé se oženil v roce 1964 s animátorkou Zdenkou Najmanovou, žijí spolu v Praze.


Podle typu

  • Kniha (1)

Z kategorií

Podle jazyků

  • česky (1)

Gene Deitch

Z lásky k Praze
Kniha

Z lásky k Praze

Gene Deitch  /  Garamond (2018)

Rozebráno

Titul je vyprodaný.

295 Kč

Načítáme data ...