Kdo je Harry Hole? (stručný popis policajta)

Tomáš Weiss

Někteří literární publicisté, nadšení pro dílo Jo Nesba, píšou, že existuje-li literární spravedlnost, bude prý policajt Harry Hole stejně slavný jako Harry Potter. Před druhým českým vydáním Nesbova krimi románu Červenka (poprvé vyšel v jiném překladu v roce 2005 pod názvem Červenka nese smrt v nakladatelství MOBA) jsem objevil policajtův popis. Takže tedy:

Osobní údaje: Harry Hole už dávno překročil třicítku. Pochází z Osla, vyrůstal na sídlišti Oppsal, je svobodný, má jednu velkou vášeň a za sebou několik nepovedených vztahů. Žádné děti, ale příležitostně nahrazuje otce Olegovi (Ráchelin syn). Bydlí v Sofiině ulici v osloské čtvrti Bislett.

Vzhled: Vysoký, štíhlý, atletické postavy. Světlé vlasy ostříhané na ježka (asi 1 cm). Běloch s velkým nosem. Má světle modré oči a výraz typický pro alkoholiky. Jeho největší předností jsou ústa, z nichž se ženám podlamují kolena.

Kariéra: Absolvent policejní akademie a právnické fakulty, školní výsledky mírně nadprůměrné. Vrchní komisař na oddělení vražd osloského policejního ředitelství. Absolvoval roční stáž u FBI v Chicagu, specializuje se na sériové vrahy. Krátce působil u norské tajné služby, poté se opět vrátil na oddělení vražd.

Reference: Bjarne Møller - Šéf oddělení vražd a nadřízený Harryho Holea, popisuje Harryho jako nejlepšího kriminalistu na oddělení a nejhoršího státního zaměstnance. Harry neuznává autority, dělá mu potíže zůstat střízlivý, a když je třeba, porušuje veškerá pravidla, kvůli čemuž je nebezpečný sám sobě i svému okolí. Møller je Harryho andělem strážným. Harry několikrát unikne propuštění jen proto, že nad ním Møller drží ochrannou ruku. Stig Aune - Psycholog a policejní konzultant. Léčí Harryho z alkoholismu a také se stává jeho relativně blízkým přítelem (jediným s výjimkou Øysteina). Øystein Eikeland - Taxikář a Harryho jediný přítel z dětství. Myslí si, že Harry by měl mít liberálnější postoj k amfetaminům. Ráchel - Žena, kterou Harry miluje. Rozvedená, sama vychovává syna Olega. Ona a Harry se snaží žít spolu i bez sebe. Ses - Harryho mladší sestra. Osoba, kterou Harry miluje nejvíc hned po Ráchel. Je postižena Downovým syndromem. Jim Beam - Obsahuje 40 % alkoholu. Harryho věrný přítel od jeho dvaceti let.

Hudba: Harry má rád vše od Sex Pistols až po Duka Ellingtona, od Neila Younga až po Slipknot.

Film: Jeho nejoblíbenějším filmem je Coppolův thriller Rozhovor. Jako jeden z mála lidí se Harry domnívá, že Verhoevenova Hvězdná pěchota je mistrovské dílo a Gibsonovo Statečné srdce úplná kravina.

Užívání návykových látek: Alkoholismus v rodině. Začal pravidelně pít koncem puberty, vyzkoušel většinu typů drog. Všechny drogy vnímá jako anestetika. Většinu času je střízlivý, ale po alkoholu neustále silně touží.

Sport: Jízda na ergometru a občasné vzpírání, protože má rád pocit bolesti, který při obojím zažívá.

Ambice: Pochopit, co je zlo. A co je láska.

Plány do budoucna: Blízká budoucnost je poměrně bezútěšná, pak to bude ještě horší a nakonec půjde všechno do háje.

zdroj: www.jonesbo.cz

13.3.2014