Tři otázky pro....Václava Šorela

Tomáš Weiss

Autoři Václav Šorel a kreslíř Michal Kocián připravili pro komiksovou scénu zase jednu knihu, která se inspiruje skutečnými osudy. Generál Fajtl je legenda. Nadšení pro letectví a láska ke komiksu se v téhle knize šťastně spojily.

V nové knize jste spojil opět své dva zájmy - letectví a komiks. Nové je to, že poprvé komiksem vyprávíte konkrétní životopis. Kým pro vás byl a je generál Fajtl?

Dvěma komiksovými příběhy, jako částí publikace GENERÁL FAJTL, jsem chtěl v návaznosti na faktografii a bohatou obrazovou část knihy přiblížit mladým čtenářům život člověka Františka Fajtla. Dovolte, abych si vypůjčil slova herce Martina Dejdara, která pronesl na křtu knihy: …současná mládež potřebuje mít své hrdiny. Ty naše, české, protože jich je stále méně a dnešní generace nevidí žádnou autoritu. Aby to nebyli jen samí spidermani…
František Fajtl patřil k lidem, kteří mě jako kluka nasměrovali k letectví. Jeho příběhy vycházející v sešitovém vydání v knižnici Polnice, ve čtyřicátých letech 20. století, spolu s knihou Sestřelen, mě tak dalece zasáhly, že můj život dále směřoval k jedinému cíli, stát se letcem. Jak většina z nás už ví, člověk míní nebo si horoucně přeje, ale Pán Bůh mění, profesionálním letcem jsem se nestal.
Letectví jsem ale neopustil ani v literární tvorbě. Když se pak blížilo stoleté výročí narození pana Fajtla, současně se sedmdesátým výročím jeho sestřelení nad Francií, vzpomněl jsem si na svou komiksovou tvorbu a navrhl nakladatelství XYZ knižní „útvar“, jaký jsem u nás dosud neviděl, dokonce jsem ho neznal ani z evropské knižní tvorby. Rozhodl jsem se spojit literaturu faktu s komiksem a celek doplnit reprezentativními fotografiemi. Zdá se, že záměr se podařil, neboť první vydání knihy bylo brzy rozebráno a v současnosti se na pultech knihkupců nachází dotisk.
    Je pravda, že zejména práce na tomto komiksu nebyla vůbec jednoduchá. Při psaní scénáře jsem musel důsledně vycházet z faktů a nevymýšlet si, měl-li vzniknout pravdivý obraz doby. Totéž jsem vyžadoval na malíři Kociánovi, který se uvolil ujmout výtvarné části díla. Domnívám se, že pan Kocián se zhostil své práce víc než dobře. V Komiksu je skutečně Francie čtyřicátých let minulého století, spitfiry jsou skutečnými spitfiry a totéž lze říci i o německých focke-wulfech či sovětských lavočkinech.

V čem vidíte přednosti komiksu? Jak byste vyvracel námitku, že komiks je dobrý pouze jako čtení pro děti a mládež?

Ve světě byl komiks již dávno fenoménem, tedy především v tom světě západním. Jen u nás zůstával celá desetiletí popelkou. Je pravda, že nad českým komiksem vysoko ční dílo pana Saudka a Rychlé šípy pana Foglara. Nakonec i u nás jsme přišli na to, že na tom komiksu přece jen něco bude. Komiks je úžasná zkratka, především pro generaci, která odmítá „ztrácet čas“ nad dlouhým románem a „uvolí“ se blahosklonně seznámit se s jeho dějem alespoň prostřednictvím komiksu. Když se k tomu ještě „zadaří“ přiřadit dobrý text do „bublin“ je vytvořen předpoklad, že alespoň někdo z mladé generace sáhne po původním díle. Z toho jsem vycházel při práci na knize GENERÁL FAJTL. Doufal jsem, že mladého čtenáře zaujme komiks a pak mu to nedá nedozvědět se, kdo to vlastně ten František Fajtl byl.Domnívat se ale, že komiks je výhradně určen mladé generaci, by byl velký omyl. Ve formě komiksu vycházejí i velice vážná díla, přičemž lze s povděkem kvitovat, že už i u nás.
   

Máte v plánu komiksově zpracovat ještě další silné osudy, podobné příběhu generála Fajtla? Znáte třeba knihu Ještě jsme ve válce - příběhy 20.století? Co jí říkáte?

Komiksová publikace, JEŠTĚ JSME VE VÁLCE-PŘÍBĚHY 20. STOLETÍ, nebo současný komiks z pera Zdeňka Ležáka a „štětce“ Michala Kociána věnovaný historii československých legií, který vychází na stránkách časopisu ABC, jsou obdivuhodné. Považoval bych si za čest, kdyby byl k takovýmto dílům přiřazen i příběh Františka Fajtla. V současné době pracujeme s panem Kociánem na projektu s pracovním názvem ČESKÉ A SLOVENSKÉ LETETCTVÍ V KOMIKSU a neb VZDUCH JE NAŠE MOŘE. Začínáme rokem 1720 a skončíme současností, jmenovitě letounem Gripen a příběhem letců stíhací základny v Čáslavi. Na životě významných českých a slovenských aviatiků chceme ukázat vznik a vývoj našeho letectví, samozřejmě opět v kombinaci s literaturou faktu.

 

                             

17.2.2014