Game of Thrones: hra o trůny nekončící

Tomáš Weiss

Asi to ani nejde skončit v nejlepším. Seriál HBO (první sérii už bylo možné vidět i v České televizi) patří k nejsledovanějším filmům na pokračování všech dob. Na 6.dubna 2014 je ohlášena premiéra série čtvrté.

Všechno začalo v roce 2011, kdy byla, podle dosud nedokončené fantasy ságy Píseň ledu a sněhu spisovatele George R.R.Martina natočena první série. Odehrává se v Sedmi královstvích kontinentu Západozemí. Hra o trůny popisuje především násilné dynastické boje mezi vládnoucími rody jednotlivých historických území říše, která se začíná po několika staletích znovu rozpadat. Na severu se objevuje hrozba nemrtvých Jiných a za mořem dospívá dědička sesazené královské dynastie Targaryenů, toužící vrátit se na trůn svého otce. Začínají se objevovat známky blížící se zimy, vládci však věnují pozornost především svým vlastním cílům a ambicím.

Tady jedno z hodnocení na stránce Česko-slovenské filmové databáze, od nicku Faidra:

"Abych začala náležitě epicko-trailerově: ve světě, kde léto trvá léta a zima se může protáhnout na celé pokolení... ve světě, kde nevíte, zda krvelačnější bestie číhají za Zdí nebo před ní... ve světě, kde neznají jinou polohu při sexu než zezadu... všem zákonitě hrabe tak, že z toho nerozeznávají sestru od štětky (ale on je to někdy fakt problém) a hrdinní elfové, čarodějové a nezletilci vyvolení k záchraně světa nikde, takže není divu, že nakonec jsou nejlepší ze všeho trpaslíci. Krev, chlast a sperma teče proudem, ruka ruku láme a šťastné konce jsou v nedohlednu. Kupodivu to povětšinou nepůsobí samoúčelně, atmosféra se nedá krájet, ale je na ni třeba řádně nabroušené sekery a většina postav je náležitě prokreslená, nešustivá a zahraná tak, že jisté malfoyovce máte opravdu chuť nechat opékat na pomalém ohni a v případě jisté albíní princezničky s radostí kvitujete fakt, že nejen mráz, ale ani plameny kopřivu nespálí a z dračí setby může vzejít podivuhodná úroda. Je to skoro jako poslouchat skaldovu píseň v prochladlé hradní síni a lít přitom do sebe jednu medovinu za druhou v marné snaze zastavit mráz pronikající až do kostí. My na severu sídlící sice známe jen dvě roční období a to zimu a zkurvenou zimu a pohled z okna na povadlé jiřiny (a Lucky a Evy) nás zatvrzuje ažaž, ale právě proto víme, že zima přichází... a není před ní úniku."

 

22.1.2014