Číst Hakuna Matata? Žádnej problém!

tomáš weiss, vojtěch polák

Žádnej problém - to zhruba ve svahilštině znamená hakuna matata. Jmenuje se tak třeba raw restaurace v Ostravě nebo dětský rytmický orchestr z Jindřichova Hradce. Hakuna Matata je ale také sbírka textů začínajících autorů z České republiky, Belgie a ze Španělska. Inspirací pro vznik této knihy se staly osudy devatenácti reálných lidí, kteří žijí v největším keňském slumu Kibera.

Hakuna Matata je víc než jen další kniha příběhů, je to projekt o propojování, hlubším porozumění a efektivní pomoci (celý výtěžek z prodeje knihy půjde na podporu vzdělávání kiberských dětí). Kniha je určena široké veřejnosti nejen díky pestré škále autorských přístupů a emocí. Hodí se i do tramvaje a může být skvělým dárkem, který skutečně pomáhá!

Za vším stojí lektor tvůrčího psaní René Nekuda, který se v roce 2013 vydal znovu do Keni, tam se „zavřel“ na tři týdny do slumu Kibera a zpovídal různé lidi.Z těchto rozhovorů potom vznikly podklady pro jeho studenty a následně i sbírka povídek Hakuna Matata (postupně se připojily i školy tvůrčího psaní z Belgie a ze Španělska). A protože by myšlenka tvůrčího psaní, které pomáhá, neměla jen tak zaniknout, byl založen zapsaný spolek. Jeho cílem bude i v následujících letech podporovat začínající autory všude po světě a pomáhat potřebným (plánujeme např. spojení tvůrčího psaní a udržitelné módy).

29.11.2016