Holmesova učednice

Mirka Fojtíková

„Bylo mi patnáct, když jsem poprvé potkala Sherlocka Holmese. Procházela jsem se právě po pahorcích Sussexu s nosem zabořeným do knihy, a málem na něj šlápla.“

Taky bych chtěla takřka zakopnout o Sherlocka Holmese, to štěstí ale měla jedna mladičká anglická dívka jménem Mary, ze které se postupně vyklube velmi neotřelá a inteligentní osobnost  co dokáže stárnoucího detektiva na odpočinku opět rozpohybovat. Jejich spojenectví je zprvu nečekané, čím dál víc ale dává smysl. Je úsměvné, že starý bručoun, který se rozhodl věnovat svou pozornost už jenom včelám, a večery trávit na venkovské samotě, se náhle obklopuje samými ženami. Ať už jde o věrnou hospodyni paní Hudsonovou, která mu vyváří zcela marně, neb Holmes takřka nejí, nebo milou a lehce sarkastickou Mary, či nebezpečnou dědičku šíleného otce, která Holmesovi a jeho žačce připraví velmi horké chvilky.

Americká autorka, Laurie R. Kingová není však jedinou spisovatelkou, která kdy navázala na odkaz A. C. Doyla. Na  literární scéně se už objevil román Anthonyho Horowitze (Dům hedvábí, Moriarty), nebo Lydsay Fayeové (Prach a stín). Svým dílem přispěl i český autor, Rudolf Čechura ( Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy).

Na rozdíl od původní předlohy z pera A. C. Doyla, obdařila autorka Sherlocka Holmese aspoň trochu citem oplývající a milou povahou, což je značně na pováženou, je to však zároveň velká úleva, číst o někom, kdo není pořád protivný.Ten studený čumák, který Holmes vždycky měl, mě už hrozně dlouho štval. A s jistou dávkou ironie taky radostně sleduji, že ho malá Mary občas pořádně naštve a převeze.

Ostatně, Mary je sice talentovaná dívka, přesto se má mnoho co učit. Holmes ji neprve předhodí pár jednoduchých případů, posléze však přichází přelomový případ, ukazující na geniální, ale šílený mozek připomínající nechvalně proslulého Moriartyho. Jak je to ale možné? Ten je přece mrtev!

„Měla jsem pocit, jako by mě její precizní, lehce zastřený hlas bodl přímo do srdce. Vyvolával ve mně vzpomínky na její honosnou pracovnu tonoucí v šeru, hořící uhlí, čaj, který jsme popíjely, i dvě příležitosti, kdy servírovala místo čaje vzácné suché  sherry, jež doprovázelo její vzácná suchá slova chvály... „

Přichází velké finále a případ, který možná drahou Mary a Sherlocka bude stát život!

Naštěstí pro nás čtenáře nakladatelství Argo chystá další sérii případů Mary Russellové a Sherlocka Holmese, takže předpokládejme, že oba přežili! Máte-li rádi atmosféru staré Anglie, a hlavně, jste-li fanoušky geniálního detektiva, neváhejte, a knihu si hned přečtěte! O Vánocích pod dekou to bude teprve ten pravý zážitek!

1.11.2016