21. října 1125 zemřel Kosmas

Tomáš Weiss

No jo, Kosmova kronika a tak. Dnes si dáme malé histiorické okénko, protože první český kronikář a autor Chronica Boemorum si krátkou vzpomínku jistě zaslouží. Takže: kdo to byl ten Kosmas?

Není jisté, kdy přesně se narodil, ale vypadá to na rok 1045. Taky není jasné, z jaké rodny pocházel, ale ví se, že studoval v zahraničí, takže z ordiny obecního pasáka vepřů asi nebyl. Po všech studiích získal ještě v říjnu 1099 navíc kněžské svěcení. V letech 1120 -1125 byl dokonce děkanem Svatovítské kapituly.

Text jeho Kroniky, která je nejstarší českou kronikou, byl napsán latinsky. Jak uvádí Wikipedie, jako hlavní stylistický vzor mu posloužilo dílo Reginona z Plümu, z kterého přebíral (jak bylo v ve středověku obecným zvykem) celé obraty, resp. i věty. Vedle Reginona použil pro některé pasáže jako předlohu Vita Lamberti  z 10. století, který napsal lutyšský biskup Štěpán. Vedle toho je z díla zřejmé, že Kosmas znal i antické autory (Horatius, Ovidius, Vergilius, Sallustius) i když není jisté, jestli je opravdu četl či spíše užíval ve středověkém písemnictví kolující citáty, komentáře či obraty z děl těchto autorů.

Původní rukopis Kosmovy kroniky se nedochoval a dnes je známo celkem 15 rukopisů. Dlouho byl nejstarším známým rukopisem tzv. Lipský z konce 12.století, který zmizel během druhé světové války a dnes je považován za zničený. Jen o něco mladší z přelomu 12. a 13. století je rukopis Budyšínský, dnes uložený v Národním muzeu v Praze.

 

21.10.2016