Nebeská tělesa - kniha nejmladší držitelky Man Booker Prize

Tomáš Weiss

Novozélandská spisovatelka Eleanor Cattonová (1985) získala slavnou cenu v roce 2013 za 800 stran románu Luminaries, které právě vychází česky pod názvem Nebeská tělesa.

Eleanor Cattonová (1985) se narodila v Kanadě, ale od třinácti let vyrůstala na Novém Zélandu, kde po střední škole studovala tvůrčí psaní. Její první román Rehearsal (Na scéně) vydala v pouhých dvaadvaceti letech a česky ho máme k dispozici od roku 2011.

Zlatá horečka vždycky povolí kohouty chamtivosti. Stejně tak ta novozélandská kolem roku 1866. A kde je chamtivost, jsou nakonec i vraždy. Takže tady máme dvanáct mužů, dvanáct znamení zvěrokruhu, zlatonosná pole, nenažranost a mrtvoly.

Počátek psaní téhle knihy je prý na výletě s otcem, který jako čtrnáctiletá autorka podnikla. Později strávila v jednom z nejdůležitějších měst zélandské zlaté horečky Hokititě hodně času a sbírala tu materiál pro knihu. Ve dvaceti letech celkem nečekaný koníček, nutno říct.

Každopádně - vznikla kniha, která získala prestižní literární cenu a z neznámé autorky udělala vyhledávané jméno. Porota Man Booker Prize ocenila jazykové mistrovství a cit pro metafory a Jonathan Ruppin z webu Foyles dodává, že Catton zásadně přispěla k evoluci románu. Autorka se při psaní knihy inspirovala senzačními romány 19. století: nalezneme v ní sbírku výstředních postav, exotické prostředí, tajemno, dobrodružství a napínavou zápletku. Cattonová využívá i dobové vyprávěcí postupy – z pozice vševědoucího vypravěče kupříkladu komentuje jednání jednotlivých postav.

12.10.2016