20 let Knihovny Václava Havla

Tomáš Weiss, Český rozhlas

Knihovna VH byla založena 26. července 2004 jako obecně prospěšná společnost. To tedy tahle knihovna skutečně je. Od roku 2012 má dokonce pobočku v New Yorku a od roku 2015 sídlí v pražské Ostrovní ulici. 13. června bude mít v Královské zahradě Pražského hradu oslavu výročí s názvem (Za)hradní slavnost. A má nového ředitele a programovým šéfem je pořád Jáchym Topol - tak, jak to Havlovi kdysi slíbil.

Novým ředitelem se začátkem června 2024 stal po Martinu C. Putnovi, Martinu Paloušovi, Martě Smolíkové a Michaelu Žantovském vysokoškolský pedagog Milan Babík.

„Knihovna Václava Havla by měla fungovat jako živoucí organismus, který zaujímá své nepřehlédnutelné místo v celku veřejného a politického života. […] musí být něčím originální jako taková, sama o sobě, ve své každodennosti, jako trvale existující fenomén či místo.“ Popsal svou představu fungování Knihovny sám Václav Havel (Hrádeček, březen 2005)

Již dvacet let existuje na mapě místo, kde se vede dialog bez cenzury a předsudků, kde si svoboda podává ruku s nezávislostí, odpovědností a respektem k lidským právům, kde se poznávání moderních dějin prolíná s porozuměním principům demokracie a občanské společnosti – již dvacet let je tu Knihovna Václava Havla!  

Program (Za)hradní slavnosti TADY

6.6.2024