Nedžang - jogínský dar Tibetu pro vás

nakl. Dharmagaia

Nedžang (tibetsky gnas sbjangs) je jemná léčebná jóga, sestávající ze čtyřiadvaceti jednoduchých tělesných cviků, jež užívají práci s dechem a sebemasáž k otevření jemných kanálů, vyvážení vnitřních energií, uvolnění mysli a blahodárnému působení na vnitřní orgány. Tuto sestavu cviků, jež má kořeny v Kálačakra tantře, po staletí předepisovali tibetští lékaři za účelem zlepšení fyzického zdraví a vitality a v neposlední řadě jako podporu duchovní praxe.

Autorova předmluva

Jóga je dnes velmi populární. Je jednou z nejvýznamnějších asijských tradic, které byly přeneseny na Západ. Pokládám to za velmi dobré, protože by se mohla stát univerzální vědou, která má potenciál prospívat všem. Existují samozřejmě velmi tajné soustavy jógových cviků a také takové, které od pokročilých praktikujících vyžadují velmi intenzivní a striktně duchovní výcvik. Je ovšem dobré vědět, že existuje mnoho různých druhů jógy. Například v Tibetu máme lüdžong a calung trulkhor. A různé tantrické školy popisují ve svých tradičních textech rozličné jógy. Většina těchto praxí patří v Tibetu mezi vysoce utajované. Jsou to jógy mířící k vysokým cílů. Jejich hlavním účelem je dovést praktikujícího k probuzení. Nazývám je jógami „profesionálními“ – není možné těmto praxím učit obyčejné lidi, protože vyžadují intenzivní trénink, a i kdyby byly vyučovány veřejně, většině lidí budou k ničemu.

Existují ale i jógy, které jsou spíše tělesným cvičením, a také ty, jež se zaměřují na lidské zdraví, tak jako jóga nedžang představená v této knize. Je pravda, že nedžang byl původně součástí Kálačakra tantry, takže nemůžeme říct, že jeho účelem je jenom léčení. Je to zároveň hluboce duchovní praxe, jejímž cílem je očista jemných tělesných kanálů a otevření přístupu do čistých dimenzí. Pro běžnou veřejnost však může sloužit jako velmi prospěšná léčebná praxe a z tohoto důvodu ji lze vyučovat otevřeně a měl by k ní mít přístup každý.

Minimálně posledních deset let učím jógu nedžang jak své žáky, tak své pacienty a byl jsem přímým svědkem toho, jak toto cvičení díky své jednoduchosti a praktičnosti působí. Čtyřiadvaceti nedžangovými cviky lze přímo působit na různorodé příčiny našich zdravotních potíží. Jedním z hlavních problémů a příčinou špatného zdravotního stavu lidí žijících v moderní společnosti je sedavý životní styl. Abychom jeho důsledky zmírnili, nemusíme se hned věnovat fyzicky náročným, nebo dokonce extrémním sportům. I třeba jen jednoduchý cvik nedžangové sestavy spočívající v otáčení hlavou, pohybu kloubu nebo sebemasáži může výrazně pomoci. Tato jóga je velmi užitečná pro stárnoucí lidi, kteří pozvolna přicházejí o pohyblivost některých částí těla, ale mají ji rády i malé děti. Prospívá jejich zdraví, užijí si při ní legraci a inspiruje je. Viděl jsem na vlastní oči, jak praktický a užitečný může nedžang být pro odlišné typy lidí všeho věku. To je důvodem, proč tuto praxi s takovým zaujetím vyučuji a šířím po celém světě.

Měli bychom si uvědomit, že léky a medikamenty včetně přípravků rostlinných nejsou jediným řešením zdravotních problémů – je prospěšné využívat též externí terapie, jako jsou masáže nebo požehování. Velmi důležité je zkvalitňovat svůj životní styl též prostřednictvím jógy a tělesných a dechových cvičení. Doufám, že jednoho dne lékařské asociace přijmou nedžang jako reálnou léčebnou proceduru, jako tomu už je v případě čínských praxí tchaj-ťi a čchi-kung. Jakmile lidé jednou poznají léčebné působení nedžangu a pocítí jeho účinky na své tělo a mysl, může se z něj stát brána ke vstupu do duchovních dimenzí meditační praxe, což jeho účinky ještě prohloubí.

dr. Nida Čenagcang

4.6.2024