Bravo Baobab - dvě ocenění z italské Bologni

Tomáš Weiss

Ve světě knih pro děti je nejprestižnější světovou akcí veletrh v italské Bologni. Ten letošní se uskuteční začátkem dubna a hlásí 1500 vystavovatelů ze 100 zemí. Českému nakladatelství Baobab se podařilo získat letos hned dvě ceny.

V kategorii Non fiction 2024 zvítězil kompletní zpravodaj ze světa hub Myko, dílo Jiřího Dvořáka a ilustrátorky Daniely Olejníkové. Tato dvojice už má za sebou spolupráci na knihách Havětník a Bydlíme (také Baobab). Anotace knihu charakterizuje takto: Jsou důvtipné, inteligentní, komunikují a propojují se spolu na obrovské vzdálenosti, rozkládají i stavějí, mizí a zase se objevují, přizpůsobují se a proměňují, přežívají bez ničeho, nepříteli se brání mírumilovnými způsoby, léčí sebe i druhé, jsou krásné, rozmanité a tajuplné (jak málo o nich víme!). Houby! V tomto zpravodajství ze světa hub se dozvíte vše, o čem jste ani nesnili, a zjistíte, že my lidé jsme zralí na zásadní proměnu. Vezměme si příklad z hub!

V kategorii Fiction 2024 získala zvláštní ocenění další kniha z Baobabu – Já, chobotnice Magdaleny Rutové. Kniha už získala české ocenění Zlatá stuha 2023.

Při té příležitosti byla kniha popsána takto: Příběh nevelký rozsahem, ale rozměrný formátem a znamenitý obsahem je napsán a namalován s odzbrojujícím humorem, lehce a chytře. Vypravěčka – odvážná, vtipná a inteligentní chobotnice – opustí moře, neboť ji fascinují předměty, které se v hlubinách oceánu hromadí, a ona touží poznat záhady lidského konání. S nadhledem sleduje lidský svět a odhaluje, že lidé jsou úžasný, a současně velmi podivný živočišný druh, jenž dokáže jak tvořit a dělat zázraky, tak ničit své okolí i sebe sama. Přesto na ně pohlíží shovívavě a nachází důvody, proč s lidmi zůstat. Díky velkorysému formátu se Magdaleně Rutové podařilo v barevně kultivovaných ilustracích nabídnout dětem nepřeberné množství podrobností.

Obě knihy získaly ocenění mezi 3355 přihlášenými tituly.

5.3.2024