Cena Karla Čapka 2024 pro Sylvu Fischerovou

České centrum mezinárodního PEN klubu

Odborná porota ve složení Vladimír Karfík (předseda), Daniela Fischerová, Petr Kotyk, Petr Nagy a Jan Šulc rozhodla, že ocenění letos obdrží spisovatelka a klasická filoložka Sylva Fischerová, a to za svou básnickou a prozaickou tvorbu. Laureátka obdrží šek na sto tisíc korun a diplom s odůvodněním rozhodnutí poroty.

Cenu Karla Čapka uděluje České centrum Mezinárodního PEN klubu od roku 1994, kdy ji poprvé obdrželi Günter Grass a Philip Roth u příležitosti Světového kongresu PEN klubu v Praze. Cena se uděluje každý sudý rok za významný literární počin s přihlédnutím k tomu, zda v souladu s usilováním Karla Čapka laureát i jeho dílo nějak výrazně a srozumitelně přispěli k tomu, aby se ve společnosti prosadily demokratické a humanistické hodnoty nebo aby byly ubráněny. Mezi laureáty patří např. Josef Topol, Václav Havel, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček, Ivan Klíma, Petr Šabach, Václav Jamek a Jaroslav Rudiš.

Sylva Fischerová (1963) po studiích fyziky a filosofie absolvovala klasickou filologii, dnes na Karlově univerzitě přednáší starou řeckou literaturu a náboženství.Literárně debutovala v roce 1986 sbírkou básní Chvění závodních koní. V roce 2005 publikovala poprvé prózu - sbírku povídek Krvavý koleno a novelu Zázrak. Fischerová napsala několik knih pro děti, oceňovaná je zejména Egbérie a Olténie určená větším dětem, která testuje hranice autorčiny i čtenářské fantazie. Júla a Hmýza pro menší děti se odehrává na sídlišti, které dětské prožívání mění na ty nejfantastičtější kulisy. S filosofem a disidentem Karlem Flossem vedla knižní rozhovor, který vyšel pod názvem Bůh vý´ždycky zatřese stavbou. Je také autorkou vědeckých publikací. V roce 2018 se stala první básnířkou města Prahy.

10.1.2024