Španělská moderní historie jim rozbila sny

nakl. Argo

Španělský epos je bezesporu významným grafickým dílem posledních desetiletí. Prostřednictvím 500 stran nás Antonio Altarriba a Kim, kterému svěřil grafickou realizaci, zvou k devadesátileté španělské historii minulého století očima otce scenáristy, svobodymilovného anarchisty, který viděl své sny rozbité a pak sny své matky.

Tento dvoudílný příběh je jak krásnou synovskou poctou, tak podmanivým a zásadním svědectvím o dějinných otřesech a jejich dopadech na muže a ženu, kteří se narodili a vyrostli na španělském venkově, kde vládla obrovská chudoba.

Vše začíná "útěkem" otce, který se vrhá ze čtvrtého patra svého domova důchodců. Tato dramatická událost povede jeho syna k tomu, aby se vrátil ke svému životu, k vlastním depresivním vzpomínkám, které mu na otce zůstaly. Od jeho mládí na extrémně drsném venkovském Španělsku až po konec jeho života strávený deziluzí v domově důchodců, ze kterého ve věku 90 let "odletí".

Mezitím prožije pád monarchie, druhou republiku, občanskou válku po boku republikánů, Frankovu diktaturu, exil ve Francii, kde bude během druhé světové války internován v táboře Saint-Cyprien, než uteče a připojí se k odboji, a pak už jen ideály na půl žerdi, poraženec ve frankistickém Španělsku a "spořádaný" život otce.

Příběh je kromě některých metaforických a snových pasáží přerušován drobnými doteky lehkosti nebo dokonce humoru, které kresba pozoruhodně podtrhuje. Takové je Umění létat.

Vědom si poznámky jedné čtenářky, že v této biografii věnované otci, je velmi málo zmínek o matce, rozhodl se autor napsat Zlomené křídlo. Příběh života matky je rozdělen do čtyř kapitol, odpovídajících čtyřem mužům – a skrze ně čtyřem místům – kteří ovlivnili její život: Damián (její otec), Juan Bautista (generál Sánchez González, generální kapitán Aragonu a Katalánska, kde byla 8 let guvernantkou), Antonio (Sr a Jr, její manžel a syn) a Emilio.

Zlomené křídlo je především krásným portrétem ženy a skrze ni portrétem ženského postavení v zaostalém, bigotním venkovském Španělsku, kde vládli muži a náboženství.

Španělský epos je mistrovská freska líčící nejtemnější hodiny Španělska, krásná pocta odvaze a důstojnosti obyčejných lidí. Stejně jako Maus Arta Spiegelmana je jednou z moderních klasik světového komiksu.

zdroj: bulles2dupondt.fr

 

13.9.2023