Příběhy z druhého věku Středozemě

nakl. Argo

Editor Brian Sibley z vydaných i nevydaných textů sestavil a komentářem opatřil ucelenou kroniku, z níž vyvstává dramatická předehra k Pánu prstenů – vzestup Saurona, svedení lidí, vykování prstenů moci, zpychnutí obyvatel Númenoru a potopa pohlcující ostrov, který býval pozemským rájem; katastrofa, která navždy proměnila podobu Ardy a uzavřela cestu na nejzazší Západ...S ilustracemi Alana Lee.

Ukázka:

O TÉTO KNIZE

Pád Númenoru se snaží v jednom svazku předložit vybrané části z posmrtně vydaných spisů J. R. R. Tolkiena, jež se týkají Druhého věku Středozemě. Tato kniha by nemohla vzniknout bez úžasné literární práce Christophera Tolkiena, který čtenářům Hobita a Pána prstenů představil bohaté dědictví mýtů a historie ze Starých časů i z Druhého věku. Dosáhl toho během dlouhých let svědomité kurátorské správy: redigoval, shromažďoval, sestavoval a poskytoval neocenitelné komentáře k mnoha otcovým rukopisům a náčrtům. Příběh o pádu Númenoru, vzestupu Saurona, vykování Prstenů moci a Posledním spojenectví elfů a lidí proti Temnému pánu z Mordoru se objevil už na stránkách Silmarillionu, Nedokončených příběhů, jednotlivých svazků The History of Middle-Earth [Historie Středozemě – česky nevyšlo] a jiných děl redigovaných a připravených k vydání Christopherem Tolkienem.

Záměrem není nahradit tato díla, …která jsou definitivní podobou Tolkienových spisů, doplněnou jedinečným zasvěceným komentářem a rozborem Christophera Tolkiena, ale spíše z nich pořídit výňatky – s co nejmenšími redakčními zásahy –, jež by autorovými vlastními slovy ilustrovaly bohaté a bouřlivé události Druhého věku, jak je J. R. R. Tolkien shrnul ve svém „Letopise (Chronologii Západních zemí)“, který tvoří součást Dodatku B v Pánu prstenů a je reprodukován na počátku tohoto svazku. Těm, kdo se chtějí více zahloubat do jeho historie, odhalí více o Druhém věku Středozemě poznámky na konci této knihy. Mnohé z nich čerpají z neocenitelné odborné redaktorské práce Christophera Tolkiena: reprodukují jeho vlastní poznámky k původně vydaným pramenům nebo z nich citují.

Vybrané pasáže a úryvky jsou uspořádány podle chronologického sledu uvedeného v „Letopise (Chronologii Západních zemí)“ a najdete je v kapitolách s názvy v souladu s chronologií. Toto uspořádání bylo rozšířeno o další dva prameny: jména a životní data númenorských králů z Dodatku A: Letopisy králů a vládců (rovněž v Pánu prstenů) a „Elrosovu linii: Krále Númenoru“, uveřejněnou v Nedokončených příbězích, Části druhé: „Druhý věk“. Události Druhého věku, jak se odvíjejí na Númenoru a ve Středozemi, jsou sepsány s použitím materiálů z následujících zdrojů: Pro historii Númenoru: text „Akallabêth“ (v Silmarillionu), příběh „Aldarion a Erendis“ a genealogická tabulka „Ranější generace Elrosovy linie“ (v Nedokončených příbězích); v úvahu jsou rovněž vzaty materiály z „The History of Akallabêth“ (The Peoples of Middle-earth) [Historie Akallabêth, Národy Středozemě – česky nevyšlo], „The Early History of the Legend“ a „The Fall of Númenor“ (obojí v The Lost Road and Other Writings) [Raná historie legendy a Pád Númenoru, Ztracená cesta a jiné spisy – česky nevyšlo] a „The drowning of Anadûnê“ (v Sauron Defeated) [Potopení Anadûnê, Sauronova porážka – česky nevyšlo].

Jak by si byl Christopher Tolkien přál, bádání ve spisech jeho otce pokračuje a tento text čerpá navíc z dalšího posmrtně vydaného svazku Tolkienových spisů: The Nature of Middle-earth [Příroda Středozemě – česky nevyšlo] (2021), vydaného Carlem F. Hostetterem. Tyto prameny jsou uspořádány tak, aby líčily historii vzniku Númenoru, jeho zeměpis, zvířenu a životy Númenorejců. Obsahují také partie z „Popisu ostrova Númenoru“ (v Nedokončených příbězích) a z The Nature of Middle-earth přejímají „The Lives of Númenoreans“ a „The Ageing of Númenoreans“ [Životy Númenorejců a Stárnutí Númenorejců]. Použité pasáže se nutně neobjevují tak, jak byly původně uvedeny v onom svazku, ale v pořadí nejlépe vyhovujícím chronologickému vyprávění. Události, které se souběžně s númenorskými odehrávají ve Středozemi, jsou vybrány z textů „O Prstenech moci a Třetím věku“ (Silmarillion), „Příběhu Galadriel a Celeborna“ (z Nedokončených příběhů) a „Galadriel and Celeborn“ (z The Nature of Middle-earth).

Tento svazek se drží principu stanoveného Christopherem Tolkienem, že s uveřejněnými texty se zachází jako s konečnými verzemi a v případech, kdy je včleněna látka z dřívějších náčrtů s variantními jmény, daty a pravopisem, jsou takové varianty upraveny, aby odpovídaly těm nakonec použitým. Tam, kde považoval slova nebo sousloví v otcově rukopise za nejisté, předchází je otazník. Redakční vsuvky jsou tištěny menším písmem a odsazeně, vysvětlující redakční doplňky jak v úvodu pasáží, tak uvnitř úryvku jsou v hranatých závorkách. Úvodní slova pasáží tam, kde v originále nezačínaly velkým písmenem, jsou pro usnadnění četby bez dalšího komentáře upraveny na velká písmena. Vynechaná slova uvnitř pasáže jsou naznačena třemi tečkami. [Hranatými závorkami jsou označeny i občasné vysvětlující vsuvky překladatelky.] Kniha také zahrnuje výňatky z The Letters of J. R. R. Tolkien (1981) [Dopisy J. R. R. Tolkiena – česky nevyšlo], redigovaných Humphreyem Carpenterem s přispěním Christophera Tolkiena, a obsahuje významné pasáže z Pána prstenů, jež se vztahují k Druhému věku a poskytují důležitý, relevantní materiál. V některých byl text krácen (úpravy vyznačeny třemi tečkami) nebo bez dalšího komentáře přeskupen; ve všech případech poznámky v závěru knihy odkazují čtenáře na příslušné pasáže ve třech částech knihy, označených jako „Společenstvo“, „Věže“ a „Návrat“.

Brian Sibley

překlad Stanislava Pošustová Menšíková

11.9.2023