Ceny Litera doporučují: Marek Technik: Varování, Kateřina Čupová: Hrnečku vař!, Lucie Vaňková: Putování leklé ryby

nakl. Argo

Novinkou letošních cen Litera byly long listy - tedy seznamy knih, které se sice nevešly do nominací, ale poroty je přesto nějak chtěly zviditelnit. U nakladatelství Argo se jednalo o tři hodně osobité a z řady vybočující texty. Na fotografii Jana Křikavy Lucie Vaňková.

Síla a dosah dezinformační scény roste úměrně s virtuálním pokrytím. Jedna lež plodí další a valí se jako sněhová koule stále rychleji a nabaluje další a další ztracené duše. I o tom je románová prvotina Varování od autora publikujícího pod pseudonymem Marek Technik. Na ploše bezmála čtyř set stran zkoumá mimo jiné podhoubí (v tomto případě náboženské) dezinformační scény, jíž propadla matka ústřední postavy románu Karolíny Mapalové. 

zdroj:  h7o.cz

Jestliže v R.U.R. působila její kresba uměřeně a ukázněně, což jistě souviselo i s charakterem adaptované hry, v Hrnečku vař! již poznáváme tu rozevlátou kresbu z povídek, velmi dynamickou, prozrazující – podobně jako u dalších kreslířů její generace – inspiraci mangou, nejnápadněji u postavy malé temperamentní dívky Míly.

zdroj: iLiteratura.cz

Prvotina scenáristky Lucie Vaňkové pojednává o životě Ištvána Jesetera, postavy, kterou autorka převzala z jedné tiskové zprávy. Jeseter, který je něco mezi autistou, mužem bez vlastností a sociálním chameleonem, toho o světě moc neví. Nejprve se snaží začlenit do společnosti a během tohoto procesu poznává nejrůznější specifika pražského života. Dějem se mihnou Milan Kundera, Patrik Ouředník nebo fotograf Jaroslav Rössler, nechybějí tu zmínky o ekologii, feminismu ani dalších aktuálních tématech.

zdroj: advojka,cz

 

 

27.4.2023