Komplexní Kriegel

nakl. Paseka, Ústav pro studium totalitních režimů

V dubnu uplyne 115 let od narození Františka Kriegla, který prožil jeden z nejspletitějších osudů mezi lidmi své generace. Už Václav Havel toužil po dobré knize o Krieglovi, historik Martin Groman ho nyní komplexně mapuje jako osobnost na 600 stranách očekávané monografie. Knihu Kriegel: Voják a lékař komunismu vydává Paseka ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů.

Popsat život a osud dr. Františka Kriegela, který jako jediný v Moskvě v roce 1968 nepodepsal, je práce na půl života. Publicista Martin Groman nashromáždil za více než dvacet let informací a materiálů na stovky stránek. Proč nás nejednoznačnost Kriegelova počínání dodnes dráždí? Které zkušenosti a příběhy utvářely jeho vidění světa? A čím nás může inspirovat, i když nejsme komunisté?

"Sám byl poměrně nekomplikovaný a rovný chlap. Samozřejmě že kolísal nebo chyboval, vyvíjel se, měnil. Byla v něm jakási vnitřní opravdovost, kterou lze vyčíst z jeho slov, činů i postojů po celý život, a to i ve chvílích, kdy s nimi nelze souhlasit.“

Martin Groman

21.3.2023