Kdo je tvůrcem Lady Mechaniky?

Petra Slováková Dostálová, časopis XB-1

Nebojácná hrdinka s neznámou minulostí pátrá po tajemství svého původu ve světě plném parních výdobytků, děsivých technologií a zlotřilých padouchů. Uzavírá nečekaná spojenectví a prohlubuje stará přátelství, to vše v graficky podmanivém „guilty pleasure“ stylu kreslíře a scenáristy Joea Beniteze…Právě vychází svazek 5, a to opět i jako limitovaná edice.

Lady Mechanika patří mezi celosvětově nejznámější steampunkové komiksové počiny a na své představení českým čtenářům si počkala dlouhých sedm let. Už v roce 2010 ji americký autor Joe Benitez uvedl prvním dílem (číslo 0: Démon ze Satanovy uličky), který se záhy vyprodal. První tři čísla Lady Mechaniky vyšla ještě u Aspenu, od čtvrtého je pak Benitez začal vydávat pod vlastní značkou Benitez Productions, získal tím mimo jiné tvůrčí svobodu, aby si mohl komiks dělat po svém. Už v té době nebyl v komiksu žádným nováčkem, podílel se například na komiksech The DarknessSupergirl a mnoha dalších pracích pro vydavatelské stáje Top Cow Productions či DC comics. Lady Mechanika využila soudobé steampunkové vlny, a tak na sebe další pokračování nenechala dlouho čekat. Benitez obdržel za svůj počin hned v roce 2011 cenu Airship a komiks si získal obrovskou popularitu i mimo steampunkovou subkulturu.

Ústřední postavou příběhu je pochopitelně proslulá lady Mechanika, žena s biomechanickými končetinami trpící amnézií. Nepamatuje si nic, dokonce ani své jméno (jako Mechaniku ji pojmenovali podle místa, kde ji našli), neví ani, kdo z ní udělal to, čím je. Neustále se snaží rozplést svou minulost, spojit si souvislosti se stopami, které stále objevuje, a zároveň se musí přizpůsobit době, v níž to jako žena nemá úplně jednoduché. Vytvořila si nový život jako soukromý detektiv, kde také využívá své neobyčejné schopnosti.

Grafická stránka je přirozeně největší devizou komiksu, a ještě víc tomu nahrává krásné zpracování nakladatelství Argo. Najdeme zde celostránkové a někdy i dvoustránkové ilustrace vyobrazené ve velkém formátu, kde naplno vynikne detailnost a promyšlenost Benitezovy kresby.

text připraven z úryvků textu Petry Slovákové Dostálové, psaného pro www.casopisxb1.cz

28.2.2023