Duchovní a léčivá moudrost staré Číny

nakl. Alpha book

Čínská medicína existuje už více jak 4 tisíce let. To je dost dlouhá doba na to, aby prokázala své schopnosti léčit zdravotní problémy. Můžeme ji nazývat i celostní medicínou, protože se dívá na člověka jako na celek, kde vše souvisí se vším. Vidí souvislosti nejen v našem organismu, ale i ve spojení člověka s prostředím. Za tisíce let vývoje si čínská medicína vybudovala komplexní a ucelený systém diagnostiky a na ní navazující léčby.

Lin Quianliang, Chen Xiaoyi: Čajová terapie

Ateroskleróza (též arterioskleróza neboli kornatění tepen) je poměrně zhoubná choroba, a to zejména pro starší lidi, ale touto nemocí mohou trpět i dospělí v nejlepších letech, a dokonce i mladí lidé. Toto onemocnění poškozuje více muže než ženy a u nich také bývá stav závažnější. Aterosklerózou bývají častěji postiženi obyvatelé měst, lidé ve vysoce stresových pozicích, lidé s nadváhou nebo kuřáci, osoby s vysokým tlakem, diabetem a hyperlipidemií. Čajové polyfenoly zlepšují propustnost stěn vlásečnic, posilují pružnost a odolnost myokardu a cévní stěny a snižují stupeň aterosklerózy. Vitaminy C, B1, B2 a PP obsažené v čaji snižují hladinu cholesterolu a pomáhají ateroskleróze předcházet, případně ji léčit. Další druhy vitaminů se podílejí na oxidaci a rychlejším metabolismu škodlivých látek. Kofein a theofylin v čaji mohou přímo stimulovat srdce, rozšiřovat koronární tepny, posilovat funkce myokardu, pomáhají snižovat hmotnost a hladiny tuků a předcházet ateroskleróze či ji léčit. Čajové pigmenty ovlivňují aktivitu antitrombinu a fibrinolýzy, snižují adhezivitu krevních destiček a zmírňují hyperkoagulaci způsobenou aterosklerózou.

Pro prevenci a léčbu aterosklerózy jsou nejužitečnější oolong, zelený čaj a pu’er. Kromě pití čaje bychom se měli v rámci prevence a léčby tohoto onemocnění správně stravovat, abychom nepřibírali na váze; neměli bychom konzumovat příliš velké množství živočišných tuků; měli bychom jíst více čerstvé zeleniny, ovoce, fazolí a dalších luštěninových produktů; z olejů bychom měli volit raději sójový a jiný rostlinný olej. Také bychom měli provozovat vhodné sportovní aktivity.

Banánový čaj s medem

Suroviny: 50 g banánů, 10 g sypaného zeleného čaje, trochu medu. Postup: Nejprve namočíme čaj do šálku vroucí vody, poté oloupeme banán a rozmačkáme jej a spolu s medem přidáme do čaje. Užívání: Pijeme jako čajovou náhražku, často. Účinek: Snižuje tlak a má zvlhčující a projímavý efekt. Užívá se hlavně při arterioskleróze, ischemické chorobě srdeční a vysokém krevním tlaku.

 

Yang Li: 100 přírodních potravin

Kniha představuje 100 přírodních potravin, jejich vlastnosti a techniku přípravy, díky nimž porozumíte terapii jídlem a péči o zdraví z pohledu tradiční čínské medicíny.

V knize 100 přírodních potravin se dozvíte:

• jak zjistit svou tělesnou konstituci a podle ní si zvolit vhodnou stravu
• jaké jsou vztahy mezi různými povahami, barvami a chutěmi potravin a naším zdravím
• jaká jídla a potraviny jíst v každém ročním období pro posílení fyzické kondice
• jak se dá jednoduše a účinně využít terapie jídlem u běžných onemocnění

Soupis bylin a stromů je mistrovské dílo, jedna z klasických prací kterou sepsal lékař z období dynastie Ming (1368–1644) Li Shizhen (1518–1593). Li Shizhen svou knihu sestavoval mnoho let a kombinuje v ní vlastní znalosti a zkušenosti s poznatky a úspěchy svých předchůdců na poli bylinné terapie. Jedná se také o systematickou encyklopedii tradiční čínské medicíny do 16. století. Soupis bylin a stromů byl přeložen do více než 20 jazyků z celého světa.

 

Wu Zhongchao: Praktický průvodce baňkováním

Co je baňkování? Opravdu dokáže zbavit tělo toxinů a nemocí? A jak účinná je tato technika, jejíž počátky sahají až do starověku? S hlubokým vhledem do teorie, ale i se zkušenostmi z dlouholeté klinické praxe nás lékař Wu Zhongchao seznámi se základními principy terapie baňkováním spolu s technikami baňkování pro nejrůznější onemocnění a obtíže. V této knize najdete způsoby léčení, posilování zdraví a zlepšování kvality života přírodními cestami tradiční čínské medicíny a také techniky baňkování, jež si lze rychle osvojit a používat při samoléčbě, s názornými ilustracemi. 

Baňkování je masážní technika používaná k odstranění svalových bolestí. Nejčastěji se aplikuje baňkování na záda, ale účelné je také baňkování ramen i jiné části těla. Aplikací speciálních baněk a jejich posouváním po kůži se díky podtlaku ovlivní akupresurní a reflexně změněné body v místě masáže. Zároveň dojde k zesílení krevního a lymfatického oběhu a tím k lepšímu odplavení škodlivých látek. Široké použití u problémů s pohybovým aparátem a interních nemocí. Baňková masáž pomáhá uvolnit svalové napětí, urychlit prokrvení masírovaných tkání a tím klienta zbavit bolestí zad zejména svalového původu. V rámci reflexního působení může mít příznivý vliv na vnitřní orgány. I za cenu silně vnímaného tlaku a tahu baněk má tato procedura nesporně ozdravující efekt. 

Nechybí rady ohledně správného stravování a vhodné životosprávy k prevenci nemocí i k udržení krásné a zdravé pleti a vlasů.

 

 

 

 

30.1.2023