Dějiny hygieny pro děti a mládež

nakl. Slovart

Tato kniha, která zaujme děti stejně jako dospělé, představuje objevy a vynálezy spjaté se špínou, mytím, čištěním, hygienou a medicínou. Ilustroval ji skvělý Piotr Socha, kterého už znáte z bestsellerových knih Včely a Stromy.

Za nejstarší koupelny na světě vděčíme starověkým Římanům, Řekům, Egypťanům a Číňanům. Slavné lázně Stabian objevené v Pompejích, datované do druhého století před naším letopočtem, sestávaly z velkého komplexu budov, jako je plavecký bazén, šatna, samostatná místnost s horkou vodou, pára a suchá lázeň. Vybavené ústředním topením, vyzdobeným zdobenou keramikou, sloužili obyvatelům města jako místo k setkání, relaxaci a omlazení. Starověcí Řekové a Římané přikládali hygienu velký význam. Nejstarší terakotová vana byla nalezena na Krétě a má více než 3700 let.

První toalety nebyly tak diskrétní jako dnes. Naopak. Záchodová sedadla byla často postavena před sebou, aby uživatelé mohli spolu mluvit. V té době byly toalety místem setkání a hovorů. Mezi ženami a muži nedošlo k rozdělení. Toaletní papír byl přírodní houba, která, jak můžete snadno uhodnout, byla na jednorázové použití.

Ve středověku bohužel hygiena značně poklesla. Koupání bylo považováno za dokonce škodlivé pro zdraví nebo morálně nebezpečné. Například svatý Jerome měl považovat koupel k důvodu vymazání křtu.  Z tohoto důvodu si mniši v klášterech myli celé tělo jen několikrát do roka. I v 17. století to bylo v tomto ohledu špatné. Francouzský král Ludvík XIV. se v životě koupal prý jen dvakrát.

Renesance hygieny v Evropě byla teprve v 19. století, kdy pokrok v medicíně začal stále více kombinovat osobní hygienu s otázkou zdraví. Bohatí lidé dokonce začali stavět záchodové mísy do koupelen s vanou a toaletami. Nebyli odrazováni ani obtížnostmi s tekoucí vodou v mnoha evropských městech. Chudší se ale stále museli spokojit s neckami a nočníkem, ale i to bylo obrovské zlepšení.

Díky průmyslové revoluci se zvýšil přístup obyvatelstva k hygienickým výrobkům (jako je mýdlo, koupelnové doplňky atd.). Ve městech se začaly stavět kanalizační systémy. Nové činžáky a rodinné domy byly automaticky vybaveny koupelnou a toaletou. Celé jejich vybavení se rychle měnilo. 

Za vytvoření koupelny v našem smyslu do značné míry vděčíme Američanům. Rychlý ekonomický rozvoj USA v devatenáctém století si vyžádal výstavbu hotelů. Jejich luxusní verze měly samostatný hygienický prostor. Koupelny, jak je známe dnes, s vanou, umyvadlem, zrcadlem a toaletou si brzy získaly popularitu v soukromých domech. Ve 20. století byla věnována stále větší pozornost nejen použitelnosti koupelny, ale také jejímu designu. V roce 1851 byla vynalezena elektrická pračka. V polovině dvacátého století byly malé byty, vybavené moderními koupelnami, považovány za civilizační standard.

zdroj: czkoupelna

29.11.2022