Herní konzole z kluků muže neudělá

nakl. Audiolibrix

Každý mladý muž v sobě nese jiskru. Ta se dříve nebo později promění v plamen. Buď se stane ohněm, který slouží a přetavuje, nebo požárem, po kterém zůstane jen spoušť. Mužská iniciace představuje především převedení chlapce z dětského světa do světa dospělých mužů, kde ho čekají nová práva a povinnosti. Peter Podlesný - Předávání ohně

Ukázka:

1. Břemeno a dar každého muže

Jsme lovci a sběrači ve stínu mrakodrapů. Zůstaly v nás prastaré touhy, avšak krčíme se v nejistotě, jak je spojit s novými úkoly, které přinesly obleky. Někteří z nás se rozhodli nevzdat. Lovíme zážitky, sbíráme zkušenosti, cestujeme kvůli tomu po celém světě. Přesto se nakonec znovu potkáme s otázkou „Co je mým úkolem?“ Kdo je muž v 21. století? Ženy se na rozdíl od nás vzpamatovaly dřív. Zjistily, že je tu čas na změnu, prostor na to, aby předefinovaly svoje postavení a úkoly, kdežto my muži jsme žili v nerušeném spánku jistoty, že je všechno v pořádku.

Zjevně není. Zatímco jsme hibernovali, stalo se mnoho zásadních věcí. Zatímco si ženy svoji suverenitu získaly, my jsme ji ztratili. Přišli jsme o přechodové rituály od chlapců k mužům, zanikla naše role jediných živitelů rodu, zdá se, že není potřeba, abychom chránili svoje obydlí s mečem v ruce. Společně s tím jsme opustili „kmenové stařešiny“, a tak už nemáme nikoho, kdo by nám předával zkušenosti, kmeny vystřídaly virtuální komunity. Abychom dokázali odpovědět na otázky, které nám dávají směr a důvod, musíme se podívat pravdě do očí. Pravdě o sobě a pravdě o tom, že mužem se člověk nerodí, ale stává se jím. Tím nemám na mysli otázku pohlaví, ale kvalitu a účel svojí existence. Ty muž potřebuje objevit a vybojovat. Důkazem, že se tak neděje, je skutečnost, že se ztrácíme a raději než zápas volíme únik. Existují i tragické statistiky. V roce 2021 jsme na Slovensku zaznamenali 548 sebevražd, z toho 449 (81‚9 %) spáchali muži, 99 ženy. Roky předtím na tom nebylo Slovensko o mnoho jinak. I v České republice se poměr velmi podobá, a to znamená, že muži v „našem prostoru“ mají nechvalné prvenství.

Existuje cesta z této mizérie? Můžeme být lepšími chlapy, partnery, otci, přáteli, zaměstnavateli, zaměstnanci? Osobně jsem přesvědčený, že ano. Bude nás to stát námahu, nepříjemnou pravdu o sobě samém, pády, selhání, ale v konečném důsledku vítězství. O takové cestě je tato kniha. Způsobů, jak být mužem v 21. století, je mnoho. My se budeme snažit nacházet způsob, jak se k nim propracovat. Cíl celé knihy je jednoduchý. Společně identifikujeme, co nás jako muže dělá lepšími. Hodnoty, disciplína, ctnosti, proaktivita. Pokud si představujete, že se člověk stane mužem s hodnotami nějakým samospádem a že se to stane „tak nějak“, musím vás zklamat. Co nás nic nestojí, povětšinou za nic nestojí.

Rád bych s vámi mluvil o zápase, bojovém chodníku, na který se potřebujeme bez výjimky vydat. Pokud jste ochotní přijmout, že tato cesta může vyžadovat oběti, diskomfort a podobné příjemné záležitosti, jste tu správně. Je však možné, že jste tu nesprávně. Jestliže jste se sebou spokojení, máte pocit, že spíš než vy by se mělo měnit vaše okolí, ztráceli byste s touto knihou zbytečně čas. Možná žijete v tajné touze po navrácení časů, kdy se mužnost definovala nadvládou nad ženami. I v takovém případě jste na špatné adrese. Pokud budeme mluvit o nějakém typu nadvlády, bude to o ovládání svého charakteru a sebe sama. V případě, že jste útlocitní, mohou vás některé věty rozrušit. Například: „Tato kniha není psána pro ženy.“ Dámy samozřejmě mohou těžit z této knihy a vidět trochu víc za oponu mého vnímání světa mužů, ale mnohem víc užitku kniha přinese, když ji darují mužům ve svém okolí. V každém případě vám radím, abyste dali následujícím řádkům šanci změnit váš postoj. Je jedno, jak máte posazený hlas, kolik vážíte, jestli jíte nebo nejíte maso. Muže definuje něco jiného. Projděme spolu nezbytnou výbavu, kterou je potřeba disponovat. Budeme mluvit o tom, jak na vztah k sobě, ženám, přátelům, k práci, a o mnohém jiném. Bohužel, anebo spíš naštěstí, na této výpravě neexistují zkratky, nejsou k dispozici čarovná zaklínadla, nikdo za vás nevezme šichtu. Pokaždé budete stát před rozhodnutím převzít absolutní zodpovědnost za to, co se stane dál.

Peter Podlesný

14.11.2022