Ukázat dětem, jak jdou lidé za svými sny

nakl. Brio

Snažíme se všemožně svoje potomky inspirovat. Každá doba má své "svaté", tedy ty, jejichž příklad by mohl být povzbuzením pro náš život. První čtyři lidé z edice Malí lidé, velké sny takoví jsou. Anne Franková, Frida Kahlo, David Attenborough a Marie Curie. Kvarteto, kde najdete jak statečnost, tak píli, jak kreativitu, tak zájem o věci veřejné. A to jsou přece všechno vlastnosti, které bychom u svých dětí rádi viděli.

Anne Franková se narodila v Německu do milující rodiny. Ale když vypukla druhá světová válka, musela se i s rodinou skrývat v Amsterdamu v tajném přístavku. Tady si vedla svůj slavný deník, psala o své víře v dobrotu lidí a naději v mír. Po válce její zápisky uchvátily srdce čtenářů, a Anne se tak stala jedním z nejdůležitejších autorů deníků 20. století. Závěrečná část jejího životního příběhu je věnována faktům a fotografiím.

David Attenborough už v dětství propadl sběratelské vášni, sbíral zkameneliny a různé exempláře rostlin. Jeho velká láska ke všemu živému ho přivedla k přírodním vědám, a jeho nadšené odhodlání přiblížit zázraky přírody všem lidem ho pak zavedlo do televize. Díky Davidovi se změnil náhled lidí na naši planetu. Závěrečná část jeho inspirativního příběhu je věnována faktům a fotografiím.

Frida Kahlo měla jako náctiletá ošklivou dopravní nehodu, která jí jednou provždy změnila život. Protože nemohla chodit, začala v posteli malovat. Díky autoportrétům, které zachycují její bolest a smutek, ale také touhu po životě a instinkt přežít, se z ní stala jedna z nejslavnějších umělkyň 20. století. Závěrečná část jejího inspirativního životního příběhu je věnována faktům a fotografiím.

Když byla Marie Curie, rozená Sklodowská, mladá, nemohla studovat na univerzitě, protože byla žena. Ale když o něco zestárla, její vědecká práce dosáhla uznání po celém světě. Její objev radia a polonia významně pomohl v boji proti rakovině a Marie získala Nobelovu cenu za fyziku! Závěrečná část inspirativního příběhu o této chytré a odvážné žene je věnována faktům a fotografiím.

27.9.2022