Audiokniha pro děti na LP! - Aloise Mikulku čte Viktor Preiss

Tomáš Weiss

Nahrávka vznikla podle knihy Aloise Mikulky O zvířátkách a divných věcech. Ale pozor - teď vychází i na vinylové desce! Ano ano - černá placka, gramec, celkový čas něco přes 40 minut, v polovině obrátit - a znovu položit přenosku.

Jasně - můžete mít Mikulku i s Preissem digital - a taky dobrý. Přesněji: moc dobrý. Ale možná, že oceníte, že se lidé z Tympana rozhodli pro něco výjimečného. V době, kdy se čím dál víc hudebních nahrávek objevuje na vinylu a kdy se do rodin vracejí (nebo oprašují) gramofony, není od věci mít na LP deskách taky nějaké pohádky, Nejen ty ze kdysi - Hurvínek a spol. - ale taky něco nedávno načteného.

Poprvé vyšlo Mikulkovo (napsal i nakreslil) O zvířátkách a divných věcech v roce 1965. Jak píše jeden z nadšených čtenářů: 

"Originální napínavé a citlivě humorné příběhy, které samozřejmě končí dobře. Nudných klišé se tu nedočkáte. Ostatně těžko od člověka, jenž se nezdráhá nazvat Zlatovlásku potvorou jednou (ne v této knížce). Moje nejmilejší dětská kniha od doby, co umím číst. Měly jsme ji se ségrou po strýcích. Naštěstí."

Audionahrávka na LP je pochopitelně oproti mp3 krácená. Obsahuje pohádky O kometě a cililink autíčku, O rybáři, který nikdy nic nechytil, Pohádka o hvězdě, O mořské mateřské školce, Houpací pohádka. Papírová knížka se momentálně prodává v antikvariátech kolem 500 kč za kus. Je to kult, který se prostě na LP hodí. Vychází LP červené a modré, tak jako kdysi výběr Beatles u Supraphonu. Prostě klasika.

Alois Mikulka (* 13.8.1933 Královo Pole, Brno) je český malíř, sochař, grafik, ilustrátor, scénograf, autor divadelních her pro děti, pohádek, básní a próz pro děti i dospělé. V letech 1948–52 studoval na Vyšší škole uměleckého průmyslu v Brně. Dále studoval monumentální malbu v ateliéru Jána Želibského na VŠ výtvarných umění v Bratislavě. Měl výstavy nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí (Brno, Praha, Bratislava, Budapešt, Stockholm, Bologna, Bělehrad, Frankfurt n. M., Londýn, Tallinn, Mexico City, Rennes aj.) Celý svůj život žije a pracuje v Brně. Na svém kontě má téměř padesát autorských knih.

 

25.5.2022