Druhá republika - krok za krokem k protektorátu

nakl. Academia

Druhá republika trvala od podzimu 1938 do jara 1939. Přesto se na těchto z historického pohledu několika málo dnech dá velmi dobře pozorovat rozpad státu, svíraného ze všech stran nepřáteli. Tento rozpad nezpůsobili pouze vnější nepřátelé a evropské velmoci, ale také obyvatelé Československa, pro které byla československá idea prázdným pojmem. Na osudu obyvatel druhé republiky se bohužel dá také velmi dobře pozorovat, jak snadno se společnost otočí zády k těm nejslabším. Jiří Padevět

Září 38 - ukázka

30/9 v 17.00 vydalo velení armády všem jednotkám rozkaz k vyklizení pohraničního území.

30/9 večer byl Český Krumlov napaden jednotkami Freikorpsu. K prvnímu střetu, během kterého byli zajati tři českoslovenští vojáci, došlo u Horní brány. Silná přestřelka nastala při bránění budovy Okresního úřadu vojáky a příslušníky Stráže obrany státu. Teprve 1. října okolo 0.30 se podařilo vojenské posile vyčistit střed města a vyprostit z obklíčení posádku Okresního úřadu a policejního velitelství. Brzy ráno byla sestavena ústupová kolona složená z českých ozbrojenců i civilistů, která za neustálého napadání střelbou opustila město. Během těchto bojů bylo zraněno několik československých vojáků a zabito několik místních Němců, vyrabováno a vypáleno nádraží a řada domů v české části města. Na následky průstřelu břicha zemřel vojín Jan Boháč, během bojů o přístupy k městu byl smrtelně zraněn vojín František Podlaha, který zemřel téhož dne po transportu do nemocnice v Českých Budějovicích. Pohřben byl 8. října ve Vlachově Březí.

30/9 byl jednotkou Freikorpsu napaden Celní úřad v Plesné u Chebu. Během přepadu byl zraněn a následně zajat dozorce Finanční stráže František Karásek, který zemřel o den později v nemocnici v Aši, kam ho dopravili němečtí vzbouřenci.

30/9 zaútočila početně silná jednotka Freikorpsu na postavení družstva Stráže obrany státu v Dolním Cazově a po delší přestřelce československé ozbrojence z lokality vytlačila. Obec se do českých rukou již nedostala.

30/9 byl Vyšší Brod dobyt zpět československou armádou za pomoci improvizovaného obrněného vlaku. Během boje, který se soustředil především do prostoru kláštera, bylo zabito minimálně sedmnáct útočníků a vojín Antonín Mejzlík. Po několika hodinách od tohoto střetu obdržely československé jednotky rozkaz k ústupu.

30/9 byla na Pleši skupinou příslušníků Freikorpsu napadena budova Finanční stráže střelbou a ručními granáty. Vzhledem ke značné početní přesile družstvo Stráže obrany státu z lokality ustoupilo.

30/9 bylo při průjezdu Hroznětínem napadeno střelbou družstvo Stráže obrany státu, ustupující z Horní Blatné. Během přestřelky byl těžce zraněn jeden místní henleinovec.

30/9 byl ve Srubech během přestřelky mezi Freikorpsem a družstvem Stráže obrany státu těžce zraněn dozorce Finanční stráže Blažej Hlůžek.

30/9 byla nedaleko Podhoří přepadena příslušníky Freikorpsu hlídka Stráže obrany státu. Během přestřelky byl zabit strážmistr státní policie Ján Koroly.

30/9 byl místními henleinovci na železniční zastávce Nová Ves u Křimova zavražděn železničař František Novak. Ve stejný den předali ozbrojení čeští železničáři železniční stanici Křimov místním Němcům a odjeli posledním vlakem. Bezprostředně po výjezdu z nádraží byl vlak ostřelován příslušníky Freikorpsu.

30/9 byla v Chřibské napadena hlídka Stráže obrany státu, dislokovaná nedaleko nádraží. I přes přesilu příslušníků Freikorpsu se útok podařilo odrazit.

30/9 narazila v Zadních Jetřichovicích u hostince jednotka Stráže obrany státu na vojáky Wehrmachtu, příslušníky SA a SS, kteří slavili podepsání Mnichovské dohody. Jednotka Stráže obrany státu neměla o situaci žádné informace, a tak došlo k prudké přestřelce, podporované z německé strany několika kulomety. Během střelby bylo zabito několik Němců a vojín Ladislav Škaloud utrpěl průstřel stehna.

30/9 byla v Mýtinách přepadena hlídka Stráže obrany státu, která měla za úkol střežit Černý most a v případě nebezpečí přikročit k jeho destrukci. Po přestřelce se podařilo jednotku Freikorpsu zahnat za hranici. Během boje byl lehce zraněn vojín Zdeněk Machulka a těžce vojín Jan Pilař; ten byl po průstřelu hlavy odvezen do nemocnice ve Vysokém nad Jizerou, kde 12. října zemřel.

30/9 večer byli v Dolním Podluží při přestřelce s příslušníky Freikorpsu zraněni vojíni Josef Čapek a Josef Maslák. Během tohoto incidentu byla jednotkou Stráže obrany státu provedena destrukce dvou mostů.

30/9 v noci bylo silnou skupinou příslušníků Freikorpsu ostřelováno nádraží ve Chvalči.

30/9 byl v Černé Vodě napaden příslušníky Freikorpsu německý komunista Herbert Drexler. Během potyčky byl henleinovci smrtelně zraněn a v bezvědomí odvlečen přes státní hranici. Zemřel v nemocnici v Landeshutu im Schlesien (dnes Kamienna Góra). Jeho vrahem byl Ewald Bittner.

.......................

17.5.2022