Svět knihy 2022 zveřejnil program a hosty

Tomáš Weiss

27. ročník pražského mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy proběhne 9. - 12. června. Letos ho najdete tradičně na pražském Výstavišti, ale ne v Průmyslovém paláci, jako tradičně, ale za palácem v halách a stanech. Udělat z veletrhu víc festival se tak v letním čase uprostřed "stanového městečka" může být velmi sympatické. Program je tedy bohatý - a třeba si budete dávat pivo vedle Eleny Ferrante.

Program k prostudování TADY

V souvislosti s hlavním zemí veletrhu - Itálií - dorazí několik jmen napříč žánry a styly. Asi nepřekvapí, že se veletrh zajímal mimo jiné i o režiséra a spisovatele Paula Sorrentina nebo autora knih o mafii Roberta Saviana. Nepodařilo se – režisér filmuje a na Saviana je vypsána ze strany mafie odměna a není úplně jednoduché chránit ho před permanentní hrozbou. A tak zbývá už jen Elena Ferrante. K její účasti asi tohle: díky jejímu inkognito vystupování – těžko říct, jestli na veletrhu bude nebo ne. Ředitel veletrhu tvrdí, že by se divil, kdyby nebyla.

Z ohlášených zahraničních hostů ještě připomeňme nobelistku Světlanu Alexijevičovou, Ljudmilu Ulickou, Etgara Kereta, Leilu Slimani. A také třeba Silvestra Lavríka nebo Ivanu Gibovou, kterým právě vyšly další knihy v češtině.

11.5.2022