Kdo je Dave McKean, autor Dravce?

nakl. Argo

Komiksový román o sokolovi. Dva světy, dva osudy. Zatímco Sokol loví netvory, Arthur oplakává ztrátu manželky a zkouší magické rituály v marné naději, že ji znovu uvidí. Napsal a nakreslil jeden z vizuálně nejvýraznějších výtvarníků současného světového komiksu.

V letech 1982–1986 studoval na Vysoké škole umění a designu v Berkshire. Ještě než dostudoval, začal se živit jako ilustrátor. Od té doby, co roku 1986 potkal spisovatele Neila Gaimana, se s ním podílel na mnoha projektech. K jejich prvním společným komiksům patří BlackOrchid, Signal Noise a do češtiny přeložený komiks Vraždy a housle. Velmi populární se stala komiksová série Sandman, ke které Dave Mckean navrhl obálky pomocí koláží a experimenty s fotografiemi. Roku 1998 vstoupil do světa kinematografie, režíroval například celovečerní film Maska zrcadla.

Během své kariéry vytvořil několik obalů knih a hudebních alb. Spolupracoval například s velšským hudebníkem a skladatelem Johnem Calem. V roce 1999 ilustroval jeho autobiografickou knihu nazvanou What´s Welsh for ZenPozději, v roce 2003, graficky upravil jeho biografii Sedition and Alchemy, jejíž autorem byl Tim Mitchell.. Cale v roce 2002 přispěl svým hlasem do McKeanova filmu Neon. Rovněž vytvořil obal jeho alba Circus Live.

Je také jazzovým klavíristou a vlastníkem hudebního vydavatelství Feral Records.

zdroj: Wiki

31.3.2022