Cena Karla Čapka 2022 - Jaroslav Rudiš

Tomáš Weiss

Cenu Karla Čapka za letošní rok obdržel spisovatel Jaroslav Rudiš. Ocenění udílí České centrum Mezinárodního PEN klubu, jehož porota uvedla, že Rudišovo literární dílo je hluboce založené, má mnohé kulturní přesahy a jeho živým symbolem je železnice překračující hranice jazyků a krajů a utvářející lidské společenství a dějiny.

České centrum Mezinárodního PEN klubu předává ocenění už od roku 1994. Každý sudý rok je oceněn významný literární počin, který přispěl k prosazování demokratických a humanistických hodnot po vzoru Čapkových románů.

Prvními laureáty byli Philip Roth a Günter Grass, cenu také získali např. Arnošt Lustig, Václav Havel, Josef Topol, Petr Šabach. V roce 2020 to byl Václav Jamek.

Rudišova poslední kniha, za kterou cenu dostal, se jmenuje Winterbergova poslední cesta. Napsal ji v roce 2019 v němčině, česky vyšla v loňském roce. Vypráví o pečovateli z Berlína, který se se svým stoletým pacientem Winterbergem vydá na cestu po stopách staříkovy dávné lásky. Jejich cílem je Sarajevo, kde jeho milá na začátku války zmizela.

 

25.1.2022