Efektivní altruismus: pomáhej s rozmyslem

nakl. Argo

Efektivní altruismus je celosvětové hnutí, které se s pomocí racionálního přístupu a vědeckých metod snaží zjistit, jak a kde můžeme co nejvíce pomoci. Zaměření efektivního altruismu je globální, ve spolupráci se skupinami po celém světě se snažíme zlepšit nejen Českou Republiku či Evropu, ale i celý svět. Teď vychází kniha Williama MacAskilla Dobré úmysly nestačí. A jedním z propagátorů je i filosof a etik Peter Singer.

Abychom zjistili, jak nejvíce pomoci lidem a pozitivně ovlivnit svět kolem nás, vycházíme z následujících předpokladů: Ve světě je mnoho problémů a naše prostředky k jejich řešení jsou omezené. Nemáme nekonečně mnoho peněz ani času, který můžeme věnovat řešení těchto problémů. Abychom zlepšili svět co nejvíce, musíme proto mezi problémy prioritizovat, hledat a řešit ty nejdůležitější z nich. Ať už nás to hledání dovede kamkoli - k jaderné bezpečnosti, k řešení extrémní chudoby nebo ochraně zvířat. Organizace, které se prioritizaci věnují, společně dospěly ke 3 užitečným kritériím, podle kterých světové problémy porovnávají:

Velikost dopadu. Pokud učiníme pokrok v řešení problému, kolik životů tím zlepšíme a do jaké míry?
Řešitelnost. Jak snadné je v řešení daného problému dosáhnout pokroku?
Zanedbanost. Byla možnost řešit tento problém zatím podceňována a věnuje se jí málo úsilí, nebo už na problém bylo vyhrazeno dostatečné množství zdrojů a lidí?

z webu efektivni-altruismus.cz

19.1.2022