Feminist news v knize čili 58 fejetonů z Branky, body, kokoti

nakl. Listen

Témata, jež vás štvou, ale báli jste se o nich mluvit nahlas, a šovinismus jako sprosté slovo, které je nutné neustále obnažovat a jeho příklady potírat. V knize vás potěší moderátorka s pořádně prořízlou pusou Tereza Dočkalová, flegmatický režisér a producent Petr Cífka a tým nabroušených scénáristek Brigita Zemen, Markéta Grosmanová, Radka Wallerová a Irena Sládečková, které už nechtějí dál mlčet – nebo se vobkreslovat.

O feministkách a feministech se často říká, že nemají smysl pro humor. Není třeba tu zabředávat do otravných diskuzí, kdo a jak takovou věc, jako je zrovna smysl pro humor, definuje. Ti, kdo se s oblibou smějí feministickému hnutí, že nemá nadhled, považují za vtipné fórky o kozách, prdelích, ženách řidičkách, blondýnách nebo taky klidně o znásilnění. Je to jejich volba a nikdo jim ji nebere. Ale představa, že existuje univerzální povinnost smát se všem uslintaným fórům a ten, kdo to nedělá, kazí partu, je sama o sobě toxická. Fuck off. I humor občas potřebuje emancipaci od patriarchátu. A to Branky, body, kokoti začaly dělat.

Apolena Rychlíková z doslovu

Ukázky:

Ženy nad osmdesát kilo by neměly mít sex. Protože se na ně nedá dívat, smrdí a stejně ani nemůžou mít orgazmus. S noblesou sobě vlastní tohle píše server eXtra.cz. Osmdesát má přitom dvojnásobná olympijská vítězka Bára Špotáková. Ta si, chudák, vážně v tvém světě nevrzne? A americká sjezdařka Lindsey Vonn je taky na hraně. Ještě pár kilo navíc a chlapi před ní začnou utíkat, protože by je zalehla? Ale ono je to stejně jedno, osmdesát, nebo dvě stě. Chápeme, že „svoboda projevu“ a „humor. Ale hlášky typu „Máš brejle, si tlustej, a proto umřeš sám a opuštěnej byly trapný a blbý už ve třetí třídě.

.............

Přibývá nám třicetiletých mužů, kteří nechtějí opouštět své rodiče. V Česku jich v mama hotelu bydlí asi tak pětina. Podle sexuologa Jaroslava Zvěřiny jsou jedním z důvodů – no jasně! – feministky. Ty můžou koneckonců i za hurikán Irma, hladomor v Súdánu a konec tyčinek do uší v EU! Holky si furt vymejšlej nějaký nesmysly, jako že by to chtěly doma jinak. A jak je vidět, neleží to v žaludku jen Zvěřině. A tak kluci radši zůstávají tam, kde pořád existuje to kouzelné místečko, kam se hodí špinavé ponožky, a považte, ony zmizí a za tři dny se záhadně objeví čisté ve skříni! Přeci takovej klučina nepůjde do světa, kde by mu nějaká zlá ženská řekla, že stejně jako Ježíška, i tohle dělá máma. Pokud už chceme za tohle vinit ženy, tak spíš ty, které stále svým dospělým synům uklízejí dětský pokojík! A to radši ani nechci vědět, jak tento sexuolog radí lidem s jejich problémy. Máte malý penis? Můžou za to feministky!

...............

Držitelka řady filmových ocenění Scarlett Johansson odmítla hrát transgender muže. Původně sice chtěla, ale část veřejnosti zastává názor, že tuto roli dobře zahraje zase jen transgender osoba. Nejseš přešitá, nemáš nárok! Takže příště budou na casting na roli Ježíše zváni jen ti, kteří třetího dne vstali z hrobu? A který z herců kvůli roli Oidipa přizná, že je otcovrah a prznič vlastní matky? Na druhou stranu by to celé mohlo řešit například problém, kde zaměstnat ty, kteří si odpykali trest za vraždu – severská krimi frčí!

19.1.2022