Stará Praha má co vyprávět

Český rozhlas

Jsou tu postavy i postavičky, prostitutky, kuplířky, slavní spisovatelé i jejich literární postavy, udavači, kolaboranti, režiséři, herecké hvězdy i zapomenutí hrdinové, Češi, Němci i Židé, legendární výčepní a opilci, vrazi i sebevrazi... Lidé slavní i docela neznámí. Ve třech knihách sepsal jejich příběhy novinář Dan Hrubý a přidal k nim historické fotografie. Teď přidal dva díly Pražských mordů. Víc v rozhovoru Českého rozhlasu s Marií Retkovou.

„Každý dům a každá klenba byly na Malé Straně nebo Hradčanech tisíckrát popsány, ale co se v tom kterém domě odehrálo před třiceti, čtyřiceti, nebo dokonce osmdesáti či sto lety, to si nikdo nepamatuje,“ říká spisovatel a novinář Dan Hrubý.

Jeho knižní řada výpravných publikací Pražské příběhy je svým způsobem fenomén. Dokázal to bez podpory a zázemí velkého vydavatelského domu. Prostě si je napsal a vydal sám. Po Hradčanech a Malé Straně teď chystá už třetí díl, který vyjde v nakladatelství – jež se snad ani nemůže jmenovat jinak a jež založil se svou ženou, grafičkou Helenou Zahrádeckou – Pražské příběhy.

10.1.2022