Narcos ženskýma očima

nakl. Paseka

Mexická autorka Fernanda Melchorová vtrhla do literatury ve svých jednatřiceti letech. Věnuje se tématu, které se v uměleckém zobrazování Mexika nového tisíciletí stalo téměř módou zosobněnou seriálem Narcos: eskalaci násilí ve společnosti, kde se stát de facto rozpadl a zkorumpované místní úřady ovládá narkomafie. V oceňovaném románu Období hurikánů zdůrazňuje ženskou solidaritu i smířenost s rozličnými podobami násilí v rozvrácené společnosti.

Příběh románu se točí kolem násilné smrti Šamanky, bydlící v osamoceném domě mezi plantážemi nedaleko bezejmenného Přístavu, který odkazuje na autorčino rodiště Veracruz. O okolnostech smrti bylinkářky a zaříkávačky vypráví čtyři postavy, jejichž životní dráha se s tou její osudově protnula. Každá z nich by si našla důvod k vraždě – zpackaný potrat, peníze, drogy, ponížení, zoufalství. „Příběhy obyvatel zapadlého městečka jsou naléhavým a surovým svědectvím, které se z románu hrne a valí v proudu vulgarit, nářků a nadávek. Jejich líčení doplňuje neosobní, nepříliš jistý vypravěč, který jako by byl ženským kolektivním hlasem vesnice, hlasem klevet, drbů, předsudků a pověr,“ říká překladatelka Anežka Charvátová.

V románu Období hurikánů Melchorová vypráví o karibské části Mexika, kde se poprvé vylodil se španělskými dobyvateli Hernán Cortés, ale udělala to jinak, než bývá zobrazováno v literatuře využívající klišé magického realismu. „V téhle oblasti dříve drogové kartely nepůsobily,“ přibližuje situaci Charvátová. „Začaly se sem stahovat po objevení nalezišť ropy a také v souvislosti s hledáním nových cest vývozu drog do USA po smrti Pabla Escobara. Melchorová ukazuje zničující vliv kartelů na dříve poklidný venkovský život a klade důraz na ženské vidění násilné společnosti,“ hodnotí Charvátová.

Melchorová zachycuje dobu, kdy se kartely začaly přesouvat na jihovýchod a vlna násilí značně pošramotila pověst karibských turistických rájů. „Zatímco sever Mexika se v narkorománech, narkopísních i narkoseriálech objevuje už dlouho, oblast, odkud pochází Melchorová, se dosud spojovala spíš s idylickými obrazy magického realismu,“ říká hispanistka a překladatelka, podle níž Melchorová tento stereotyp drsně narušila. Píše o horkém Karibiku s plantážemi cukrové třtiny a o místních lidech ovlivňovaných afroamerickými pověrami, rituály i nelítostnými pomluvami.

Fernanda Melchorová (1982) pochází z přístavu Veracruz na pobřeží Mexického zálivu. Za román Období hurikánů posbírala řadu prestižních ocenění, například německou Cenu Anny Seghersové nebo užší nominaci na Mezinárodní Bookerovu cenu. Styl autorky stojí na mluveném, drsném mexickém jazyku, jak ho známe spíš ze seriálů o řádění drogových kartelů. Melchorová vystudovala žurnalistiku na Veracruzské univerzitě a estetiku a kunsthistorii na univerzitě v Pueble. Píše investigativní reportáže, překládá z angličtiny, dalším románem po úspěchu Období hurikánů je čerstvá novinka Páradais (2021).

6.1.2022