Pěstitel hortenzií

nakl. Kazda

V Hartkirchenu, v dolnobavorském zemském okrese Pasov, se nachází zahradnictví Hanse Alta. Od roku 2013 se specializuje na hortenzie. Jako zahradník zná tyto rostliny dlouhá léta, už jeho maminka množila hortenzie řízkováním. Rozhovor s pěstitelem.

Neuvěřitelnou rozmanitost rodu Hydrangea odhalil Hans Alt až později: Ve Skotsku objevil obzvlášť pestrobarevný exemplář kultivaru Hydrangea serrata ‘Preziosa’, který jej fascinoval natolik, že si odvezl několik odnoží. Skotsko navštívil díky své dceři Lise, která pracovala v hotelnictví a působila i na dalších krásných místech. Mimo jiné na ostrově květin Madeiře, kde hortenzie Hanse Alta rovněž ohromily. Postupně navštěvoval další zahrady a parky doma i v zahraničí, aby poznal a získal další hortenzie. Začal tak sestavovat ohromující sbírku.

V době našeho rozhovoru se v jeho kolekci nacházelo 510 odrůd, tím se jedná o největší veřejně přístupnou sbírku v Německu. Podle Hanse Alta se konec ještě zdaleka neblíží, neboť existuje tolik zajímavých odrůd. I profesně se tento zahradník, specializující se původně na sušené květiny, přeorientoval zcela na hortenzie. Jeho malé zahradnictví má nakročeno k tomu, aby se stalo Mekkou milovníků hortenzií. Nejenže zde můžete obdivovat celou jeho sbírku, zároveň zde Alt se svou ženou Christou a třemi zaměstnanci na 1 500 metrech čtverečních pěstuje ve sklenících asi 50 odrůd hortenzií k prodeji. Při tom se zaměřuje na odolnost vůči mrazu a kompaktnost rostlin, aby byly rostliny vhodné i k pěstování v květináčích. Zájemci o další druhy z jeho sbírky si mohou předem objednat odnože. V současnosti je muzeum rostlin vystavené ještě v květináčích v zahradnictví.

Sběratel ale právě zakládá ze svých hortenzií park, který bude během několika let přístupný i pro návštěvníky. Těší se na to i z toho důvodu, že potom bude moct u každé jednotlivé odrůdy vyzkoušet, jestli se hodí do zahrady. Od června do srpna panuje v zahradnictví hortenzií v Hartkirchenu čilý ruch. Během období, kdy rostliny kvetou, přicházejí i skupiny návštěvníků. O sobotách je otevřena skleníková kavárna, v níž se můžete nechat kulinářsky rozmazlovat uprostřed rozkvetlé nádhery, a navíc se o hortenziích dozvědět něco nového. Pro návštěvníky jsou připraveny přednášky a prohlídky. Hans Alt rád své vědomosti předává dál a přeje si, aby se řady milovníků hortenzií rozšiřovaly.

ČTYŘI OTÁZKY PRO HANSE ALTA

Jsou hortenzie nyní v módě?

Ano, jednoznačně. V posledních letech zájem o hortenzie prudce vzrostl. A jen tak rychle z módy nevyjdou – alespoň v to doufám. Hortenzie lze pěstovat snadno, pokud jim zajistíme dostatek vody. Je možné vybírat mezi mnoha druhy a odrůdami, takže lze vždy najít tu vhodnou. Období květu je ideálně načasované, protože mnoho jiných zahradních rostlin je již odkvetlých, když hortenzie teprve kvést začínají.

Jaké odrůdy byste doporučil začátečníkům?

Mým oblíbeným kultivarem je ‘Annabelle’ a tu mohu vřele doporučit každému. Daří se jí v každé zahradní půdě a spolehlivě rozkvétá každý rok, protože kvete na jednoletém dřevě. Proto ji lze také kompletně přistřihnout. U větších porostů můžete bez obav použít nůžky na živý plot. Hortenzie latnatá je také nekomplikovaná. Doporučuji kultivar ‘Limelight’ a do menších zahrad či květináčů doporučuji ‘Bobo’. Odolnou a silnou hortenzií s kulovitými květenstvími je Hydrangea macrophylla ‘Bela’, jež je zároveň vhodná jako řezaná květina. V kyselé půdě kvete modře, jinak růžově. Hortenzie pilovitá (Hydrangea serrata) ‘Blue Bird’ je odolná vůči mrazu a má bohaté květy. Barva květů se u ní pohybuje mezi modrofialovou a růžovou a listy se na podzim úžasně zbarví.

Jaké potíže mohou s hortenziemi nastat a co v takovém případě dělat?

Hortenzie nejsou v porovnání s jinými květinami choulostivé. Ve skleníku je sice mohou někdy napadat choroby nebo škůdci, kteří se ovšem v zahradě sotva objeví. V zahradě lze mnohé potíže řešit biologickou cestou a za pomoci prospěšných organismů. Pokud ale pěstujete hortenzie přiměřeně a věnujete se trochu péči o půdu, málokdy se objeví potíže. Pouze je nesmíte zapomenout zalévat!

Máte nějaké rady k zalévání?

Hortenzie mají nejraději dešťovou vodu. Máte-li nádrž na dešťovou vodu, vždy zalévejte nejprve hortenzie, protože ty ji potřebují nejvíce! Pokud totiž dešťová voda nevystačí, jiné rostliny můžete zalít i vodou z vodovodu. Máte-li problém si zalévání zorganizovat nebo jednoduše nemáte dost času, je možné nainstalovat zavlažovací systém. Zalévání ale vlastně není žádná práce. Pro mě je to téměř jako terapie, dovedu při tom báječně vypnout.

21.12.2021