Další hold zeleninové chuti

nakl. Slovart

Autor o své další "zeleninové" kuchařské knize řekl: „Zaměřuje se na pochopení, čím se zelenina odlišuje od jiných potravin, a v souvislosti s tím také na možnosti, jak její chuť a vůni zvýraznit a ozvláštnit. Ukazuje, jak vytvářet chuťové ‚bomby’, navržené speciálně pro zeleninu, a to pomocí procesu, párování a výběru potravin.“

BRAMBORY ČÁT MASALA S JOGURTEM A TAMARINDEM

Tento recept je inspirován indickým pouličním jídlem alú čát, které má mnoho regionálních variací, z nichž některé jsou jen pro odvážné, protože jsou velmi sladké a kyselé a pěkně křupavé. Naše verze je o něco krotší, přesto však hodně „nápadná“, co do chuti i vzhledu. Výborně se hodí k víkendovému obědu, spolu s jinou zeleninou, například lilkem s bylinkami a křupavým česnekem (s. 251) nebo salátem s ředkvičkami, okurkou a arašídy ochucenými papričkou chipotle (s. 263). Brambory můžete podávat také jako přílohu k pečenému jehněčímu masu nebo kuřeti. Čát (chaat) masala je mírně nakyslá směs koření, která dává tomuto pokrmu výraznou chuť. Ostrost získává z prášku ze sušeného manga, který se často používá v indické kuchyni k okyselení. Poznáte v něm chuť samos (plněných taštiček) a pakor (smaženek). Jak koriandrové čatní, tak tamarindová omáčka jsou vynikající ochucovací prostředky, které je dobré mít po ruce, abyste mohli osvěžit sendviče nebo wrapy, nakapat je na vejce nebo podávat k tofu či rybám. Připravované množství můžete zdvojnásobit nebo ztrojnásobit – koriandrové čatní vydrží v chladničce týden a tamarindová omáčka až 2 týdny. Fotografe na následující dvoustraně. 1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 220 °C. 2. Brambory a 2 lžičky soli dejte do středně velkého hrnce a přelijte studenou vodou – měla by sahat asi 4 cm nad ně. Vodu přiveďte k varu na středním až silném ohni a brambory vařte 6 minut nebo dokud nejsou téměř uvařené, ale dosud trochu křupnou při kousání. Sceďte je a osušte poťukáváním, potom je přeneste na velký plech vyložený pečicím papírem a promíchejte s olejem, kořením čát masala, kurkumou, ⅓ lžičky soli a pořádnou špetkou černého pepře. Pečte s jedním až dvěma zamícháními 35 minut nebo dokud nejsou brambory tmavě zlaté. 3. Zatím připravte koriandrové čatní. Všechny suroviny a ¼ lžičky soli dejte do malé nádoby robotu a nahladko rozmixujte. Odložte. 4. Všechny suroviny na tamarindový dresink prošlehejte v misce s 1½ lžičky vody a odložte. 5. Jogurt rozetřete na velký kulatý servírovací talíř. Na něj naneste koriandrové čatní a mírně je zapracujte do tvaru spirály. Pokapejte polovinou tamarindového dresinku a navrch dejte brambory, cibuli a chilli papričku. Pokapejte zbývajícím tamarindovým dresinkem, posypte semínky a podávejte.

Suroviny: 750 g malých (baby) nových brambor, nakrájených po délce na 1cm plátky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička koření čát masala, ½ lžičky mleté kurkumy, 250 g jogurtu řeckého typu, ½ malé červené cibule, nakrájená na tenká kolečka kráječem, pokud ho máte, nebo ručně (45 g), 1 zelená chilli paprička, nakrájená na tenká kolečka (10 g), 1½ lžičky semínek koriandru, opražených, 1½ lžičky semínek černuchy,  30 g čerstvého koriandru, 1 zelená chilli paprička, zbavená semen a nasekaná nahrubo (10 g), 1 lžíce limetové šťávy, 60 ml olivového oleje,1½ lžíce kupované tamarindové pasty nebo dvojnásobné množství, pokud ji připravujete z dužniny, 1½ lžičky krupicového cukru, ¼ lžičky koření čát masala.

21.12.2021