Zázraky přírody - vlci a mravenci

nakl. Kazda

Fotografické knihy o zvířatech jsou věčné. Od mládí do stáři fascinují záběry, které běžný návštěvník lesa, zahrady, pole, louky nebo močálu nemá šanci zahlédnout. Takové záběry jsou i v knihách Vlci od fotografa Axela Gomilleho a v Mravencích Armina Scheiba.

Axel Gomille: Vlci

Když vašim prarodičům bylo tolik, kolik je nyní vám, v našich lesích se už dlouho žádní vlci nevyskytovali. Původně byli v Evropě hojně rozšíření, ale člověk je na mnoha místech systematicky pronásledoval a nakonec i vyhubil. Vlk se v současnosti po mnoha desetiletích opět stal nedílnou součástí naší zvířeny a dnes je pro spoustu dětí už zase docela normální, že vlci žijí v našich lesích. Pro nastupující generace mají tyto šelmy podobný význam jako lišky nebo divoká prasata – jednoduše pro ně představují volně žijící zvířata, jež člověk sotva zahlédne. Mnoha dospělým takový samozřejmý pohled na věc chybí, protože vyrůstali v zemi, v níž žádní vlci nebyli, a někteří současníci by se svých divokých sousedů zase rádi zbavili. Všude tam, kde si vlci přisvojují svou původní domovinu, se lidé cítí nejistě. Mnozí z nich nedovedou posoudit, co pro ně tyto šelmy vlastně znamenají. Někteří rodiče se strachují o bezpečnost svých dětí, pastevci a zemědělci se zase obávají ztrát, jež by mohla utrpět chovaná užitková zvířata, a nakonec i někteří myslivci spatřují ve vlcích konkurenci v zápase o lovnou zvěř žijící v lesích. Všechny tyto pochybnosti je třeba brát vážně. I proto je důležité, abychom učinili opatření vedoucí k podstatnému snížení počtu konfliktů mezi lidmi a vlky.

Dnes máme k dispozici různé účinné prostředky, jimiž můžeme hospodářská zvířata před útoky vlků chránit. A dokonce tyto kroky finančně podporuje stát. Hodně chovatelů však nabízené možnosti nevyužívá, poněvadž to pro ně znamená vyšší náklady. Podobně kriticky pak o vlcích informují média. Navíc se zejména na sociálních sítích hojně šíří nepravdivé informace – takové zprávy označujeme jako „fake news“. Mezi lidmi pak kolují příliš vysoká čísla, co se týče počtu těchto psovitých šelem, a také nejrůznější senzační historky o jejich nebezpečných „přehmatech“. Začínají sílit hlasy volající po tom, aby se u vlka snížil stupeň ochrany a aby se vlčí populace regulovala cíleným odstřelem. Vlk přitom patří k nejvzácnějším druhům savců naší fauny, které jsou zákonem klasifikovány jako kriticky ohrožené, a podléhají proto přísné ochraně. Pro mě osobně bylo mimořádně napínavé sledovat návrat vlků do střední Evropy v průběhu dlouhé řady let. S vlky žijícími ve volné přírodě jsem přitom zažil spoustu zajímavého. Na cestách za vlky jsem se setkal s vědci a pověřenci pro záležitosti vlků, stejně jako s pastevci, jejichž stáda vlci napadli. Hovořil jsem s myslivci i znepokojenými obyvateli. A při tom všem jsem se mnohému naučil. Výsledkem bylo několik televizních dokumentárních fi lmů, příspěvků pro časopisy, novinových článků a rovněž první obrazová kniha věnovaná volně žijícím vlkům na území Německa.

Ve své práci si vždy dávám záležet na tom, abych o jednotlivých zástupcích živočišné říše informoval věcně, pojmenovával problematické body a zároveň abych neopodstatněným obavám čelil fakty. Smyslem této publikace je, aby vaše generace rozuměla vlkům lépe. „Zlý vlk“ existuje jen v pohádkách. Vlci se i nadále rozšiřují a je možné, že jednou budou žít i ve vaší blízkosti. Přál bych si, abyste na to byli dobře připraveni a abyste všem lidem, které návrat vlků trápí, nebo snad dokonce záměrně šíří nepravdivé informace, mohli předložit věcné argumenty. Tím totiž napomůžete tomu, aby tyto šelmy v srdci Evropy mohly žít i v budoucnu!

Axel Gomille

Armin Scheib: Mravenci

Mravenci patří k nejpozoruhodnějším živočichům. Při pohledu do mraveniště nás nepřestává udivovat dokonalá organizace jejich společenství a v širších souvislostech i jejich nezanedbatelný vliv na životní prostředí. Soužití mravenců a jejich fascinující schopnost vzájemně komunikovat inspirovaly Armina Schieba k neobvyklému projektu: v digitálně modelovaných hyperrealistických 3D ilustracích nám ve své knize poskytuje pozoruhodný vhled do života mravenců lesních.
Koncepce knihy umožňuje vnímat anatomii, biologii, životní cyklus mravenců i sociální strukturu a komunikaci uvnitř mravenčí kolonie mnohem intenzivněji než při reálném pozorování mraveniště pouhým okem. Dokonalé 3D makro ilustrace vizualizují s překvapivou přesností i ty nejmenší detaily mravenčího mikrosvěta. V kombinaci s odbornými popisy jsou zdrojem k získání komplexních znalostí.
Tato netradiční vědecká expedice do světa mravenců je díky jedinečnému zpracování bohatá na informace, ale její absolvování se pro vás rovněž stane objevným zážitkem.

15.12.2021