Přerušovaný půst je stravovací protokol, který vymezuje cykly určené na půst a na příjem jídla (kalorií) během dne. Existuje několik metod jak rozdělit jednotlivé cykly v průběhu dne, ale je potřebných minimálně 16 hodin půstu, aby se aktivovaly a začaly probíhat fyziologické procesy, které přinášejí benefity spojené s omezeným příjmem kalorií.
Obvykle se při praktikování přerušovaného půstu jednotlivé cykly na příjem kalorií vymezují na 16:8, 18:6, 20:4 – půst:příjem jídla. Za přerušovaný půst se považuje i 24 hodinový půst, následovaný normálním stravováním následující den. Obecně ustálená definice přerušovaného půstu neurčuje, co je potřeba jíst, ale kdy a v jakých intervalech.
Přerušovaný půst je využíván kvůli vědecky i praxí ověřeným fyzickým a mentálním benefitům. Přímý benefit spočívá ve spalování tuků a kontrole váhy, ale přerušovaný půst přináší i řadu nepřímých benefitů, které ovlivňují několik biologických systémů v organismu a výsledkem toho je zlepšení nejen tělesných, ale i mentálních funkcí.
I když přerušovaný půst konkrétní neurčuje, co je vhodné jíst, lidé praktikující tento typ půstu mohou zvolením správné stravy zvýšit pozitivní dopady na zdraví. Nebo minimálně alespoň neredukovat benefity příjímáním stravy, která organismu škodí i během standardního způsobu stravování. Během fáze nepřijímání potravy je vhodné zvolit nutričně bohatou stravu, která poskytne dostatek živin a energie během fáze půstu. V podstatě se strava vhodná pro přerušovaný půst velmi neliší od stravy, která podporuje celkové zdraví a vitalitu. Při přerušovaném půstu je vhodné vyhýbat se jednoduchým sacharidům, které se rychle metabolizují a představují nestabilní zdroj energie a impuls k prudkému zvýšení produkce inzulínu.
převzato z uzdravtelo.czPřerušovaný půst -
29.10.2021