#mojeargo 2021/10: Senzační životní příběh Madame Tussaudové

Alena Snelling

Vyrobit voskovou figurínu do pravého muzea Madame Tussauds prý trvá čtyři měsíce a vyjde na sto padesát tisíc liber. Edward Carey zas přiznává, že životopisný román o jeho zakladatelce psal celých patnáct let. Víc o knize Malá překladatelka Alena Snelling.

Jako by se nám tu zrcadlil proces vzniku uměleckého díla, které se pyšní řemeslnou zručností i poctivými rešeršemi (ať jsou to hodiny studia tělesných částí, historických postav, či skladby románu). A co víc: všechno jsou to celebrity na slovo vzaté! Na rozdíl od dnešních turistických atrakcí v podobě voskových figurín však Careyho románu nemůžu upřít jistou revoltu k šablonovitému vyjadřování.

Kdybych měla román Malá shrnout jedním slovem, bez rozvahy bych prohlásila: spektákl. A to nejen ve smyslu, který si asociujeme s voskovými těly ve světlech reflektorů. V Malé se před čtenářem promenádují především historické události. A ono sousloví „malý člověk ve velkých dějinách“ tu pozbývá svého klišovitého vyznění. Totiž Madame Tussaud, vlastním jménem Marie Grosholtzová, je v podání Edwarda Careyho jednou z nejsilnějších současných literárních protagonistek. Autor vytvořil příběh pravé self- -made woman, která se jako tonoucí stébla chytá již od momentu svého zrození. Ošklivý prťavý sirotek se z naprosté spodiny společnosti dostane do královské přítomnosti s výhledem na Versailleský park a po letech dřiny, utrpení a nasávání znalostí zakládá vlastní podnik. Je to cesta strastiplná, dojemná, ale Marie se jí nikdy nepoddá.

Jenže v Malé nenacházíme „jen“ román o síle ducha všemu a všem navzdory. Jeho největší předností je fascinace matérií. Živá těla se stávají objekty, zato věci ožívají, domy kuckají, nábytek je zlověstný a hranice mezi krejčovskými pannami a lidmi se stírají. Spatříte střevíce, které prochodily nejživější organismus celé knihy – Paříž, a žádná jiná špína jich není hodná. Vzniká tu alternativní život, který vděčí v Careyho podání spíše tomu vosku než původnímu lidskému modelu. Vyrobit voskovou figurínu do pravého muzea Madame Tussauds prý trvá čtyři měsíce a vyjde na sto padesát tisíc liber. Edward Carey zas přiznává, že životopisný román o jeho zakladatelce psal celých patnáct let. V Madame Tussauds jsem i já absolvovala jakousi povinnou turistickou návštěvu během svého prvního pobytu v Londýně. Nadšení jsem si neodnesla. Svou reakci bych odhadla na vlažné přijetí. Přitom jsem se snažila: určitě jsem si i pořídila snímek s některou z hvězd, tehdy mě bavil fotbal, tak snad s nějakým kanonýrem. Zato po prvním přečtení Malé jsem byla plná voskových hlav, všech těch drobných zvláštností lidských obličejů, který onen pravdomluvný materiál odhalí. Ono totiž vnímat lidské osudy jako příběhy jednotlivých tělesných částí může být nesmírně lyrické dobrodružství. Tak se vydejte na jedno, v němž si hrdinka cestu klestí „nosem a bradou“.

# Alena Snelling, psáno pro #mojeargo 2021/10

25.10.2021