Khaled Hosseini proti Talibanu

nakl. Argo

Nakladatestvím, u kterých vydává své knihy, poslal afghánský autor Khaled Hosseini prohlášení k situaci ve své rodné zemi. Hosseini je Američanem, narozeným v Kábulu v roce 1965.

Hosseini se narodil v afghánském Kábulu v rodině zaměstnance afghánského ministerstva zahraničí. V roce 1970 se rodina stěhuje do íránského Teheránu, kde Hosseiniho otec získává práci na afghánském velvyslanectví. V roce 1973 následuje návrat do Kábulu, v červenci téhož roku přichází na svět Hosseiniho mladší bratr.

V roce 1974 se rodina stěhuje do Paříže, nového působiště Hosseiniho otce. Zde se rodina rozhodne zůstat, neboť v Afghánistánu se mezitím chopí moci Lidově-demokratická strana Afghánistánu, vyznávající komunistickou ideologii. V roce 1980 rodina nalézá azyl v USA a usazuje se v kalifornském Fremontu. Středoškolská a univerzitní studia, jež absolvoval Hosseini zakončil roku 1993 doktorátem medicíny, po jehož obdržení se věnuje lékařské praxi. Současným bydlištěm Hosseiniho, jeho ženy Royi a jejich dvou dětí je severní Kalifornie.

zdroj. Wiki

Prohlášení:

S hlubokým smutkem sleduji vývoj situace v Afghánistánu. Cítím nesmírné zklamání a mám velké obavy o další osud země. Posledních dvacet let bylo náročných, nicméně krůček po krůčku docházelo k pokroku, jenž je teď ohrožen. Spojené státy a mezinárodní společenství musí podniknout kroky, aby v Afghánistánu zabránili humanitární krizi. Musí vyvinout tlak na Tálibán, aby respektoval základní lidská práva Afghánců, zejména žen a dívek, a vyvaroval se páchání násilí na afghánských občanech.

Khaled Hosseini, 17. srpna 2021

.

19.8.2021