Kam až může zajít sesterská rivalita?

Denisa Novotná

Kateřina Castañeda v románu Ve stínu nabízí moderní verzi Morgiany. Dvě sestry. Jedna krásná, chytrá a úspěšná, druhá její protiklad. Alespoň Lidmila si to o sobě myslí. Celý život všem ustupovala, snažila se být dokonalou dcerou, matkou i manželkou a přesto je ve svých třiceti nespokojená téměř se vším: se svým vzhledem, se zaměstnáním, s bydlením, dokonce ani manželství s Petrem ji nenaplňuje.

Téma sesterské rivality a žárlivosti odnepaměti láká umělce ke zpracování. Objevuje se od dětských pohádek přes mytologii po Shakespearovo Zkrocení zlé ženy či Herzův filmový horor Morgiana. Sestry a jejich konfigurace se opakovaně dostávají do popředí mnoha příběhů. Fenomén zpracovala též Kateřina Castañeda ve své nové knize VE STÍNU. „Je to drama dvou sester inspirované skutečným příběhem, který jsem vyslechla před mnoha lety. Román je pro mě velmi osobní, protože jsem jej psala v komplikovaném životním období, jež se mi podařilo překonat i díky psaní,“ prohlašuje autorka.

Závistivou Morgianou je v tomto případě pošťačka Lidmila, která na rozdíl od své mladší, atraktivní a vysokoškolsky vzdělané sestry Lenky trpí nadváhou, krátkozrakostí, nedostatkem peněz a setrvalou nespokojeností: “Nikdy mi nešlo do hlavy, jak mohou být děti jedněch rodičů tak odlišné. Nejen vzhledově, ale i povahově. Možná proto jsme si nikdy moc nerozuměly. Byly jsme tak rozdílné, jako režim, do kterého jsme se narodily. Já ještě do totality, sestra do svobodné země.“

Lidmila však není tak „černá“ jako Morgiana a Lenka tak „bílá“ jako Klára. Mladší sestra kdysi přebrala Lidmile její první lásku a s potěšením vždy strhávala pozornost na sebe. Je tedy jen otázkou času, kdy se Lidmilina nahromaděná zlost zhmotní v pomstu.

Čtenáři není třeba výkladu Sigmunda Freuda, aby našel vodítka k objasnění špatnosti, již Lidmila vůči své sestře spáchá. Její čin lze vnímat s přirozeným odporem i s porozuměním. Čtenáři navíc ocení autorčin smysl pro ironii a humor: „Můj pohár hořkosti se tehdy naplnil po okraj a dle praktik voodoo jsem házela šipky na terč s Lenčinou fotkou. Bohužel černá magie funguje stejně spolehlivě jako přípravky na hubnutí.“

17.8.2021