Tohle není thriller, ale nelítostný obraz toho, kam jsme dospěli

Paolo Coehlo, nakl. Argo

V románu Vítěz je sám nás Paulo Coelho zavádí na Filmový festival v Cannes, kde se schází takzvaná Supertřída – lidé, kteří se proslavili ve vysněném světě módy a filmu. Někteří z nich se dostali až na samotný vrchol a obávají se, že své skvělé postavení ztratí. V sázce jsou peníze, moc a sláva – tedy hodnoty, pro které je většina lidí ochotna udělat cokoliv a za jakoukoliv cenu.

Předmluva

Jedním z  témat, která se v  mých knihách neustále vracejí, je důležitost faktu, že za své sny musíme platit. Nakolik však lze našimi sny manipulovat? Během několika posledních desetiletí jsme žili v kultuře privilegující slávu, peníze a moc. Mnoho z nás dospělo k názoru, že to jsou jediné hodnoty, o něž stojí za to usilovat, a neuvědomovali jsme si, že skuteční manipulátoři skrytí v  zákulisí zůstávají nepoznáni. Tihle manipulátoři chápou, že nejefektivnější je taková moc, které si nikdo nepovšimne – dokud není příliš pozdě a my neuvízneme v pasti. Naše kniha o téhle pasti pojednává. V  knize Vítěz je sám tři ze čtyř hlavních postav dovolují, aby jejich sny manipulovali druzí. Igor, ruský milionář věřící, že zabít druhého je přijatelné, pokud k tomu máme dobrý důvod, třeba když chceme zmírnit lidské utrpení nebo získat zpět milovanou ženu. Hamid, módní magnát, jenž začínal s těmi nejlepšími úmysly jen proto, aby ho uchvátil právě ten systém, kterého se pokoušel využít. Gabriela, přesvědčená – jako dnes většina lidí –, že sláva představuje cíl sám o sobě, největší odměnu ve světě, který proslulost považuje za vrchol úspěchu. Tohle není thriller, ale nelítostný obraz toho, kam jsme dospěli.

Paulo  Coelho

A ještě jedna coelhovská aktualita - začne se filmovat Alchymista:

Hollywoodský herec a producent Will Smith se nikdy netajil s tím, že je Alchymista jednou z jeho nejoblíbenějších knih. Již letos v září začne natáčení filmové adaptace se Smithem jako producentem. Do režisérského křesla usedne Kevin Frakes (Děsivé dědictví, Nic než pravda). V hlavních rolích se představí Tom Hollander (Bohemian Rhapsody, Soukromá válka) a Shohreh Aghdashloová (Příslib, Poslední rytíři). „Paulo Coelho to řekl nejlépe. Když opravdu něco chcete, celý vesmír se spojí, aby vám přání splnil. Dlouho bylo mým snem tento příběh převést na filmové plátno. Nyní to můžeme učinit tak, abychom ocenili Coelhovu vizi,“.Román Alchymista vydal brazilský spisovatel Paulo Coelho v roce 1988. Českého vydání se kniha dočkala poprvé v roce 1995. 

 

 

11.8.2021