Viděl jsem, jak Babiš jednal s lidmi, jak jimi pohrdal

Jaroslav Kmenta

Projekt Babišovo Palermo mapuje politický život Andreje Babiše v letech 2014 až 2021. Přináší souhrn skutečných důvodů jeho vstupu do politiky a detaily fungování strany ANO. Na rozdíl od knihy Boss Babiš, která vyšla v roce 2017, je Babišovo Palermo dramatickým popisem chyb a omylů v jeho politické kariéře. Je také o jeho metodách „zaklekávání a ojebávání“ a též o nových kmotrech ANO. Druhý díl vyjde na podzim 2021.

Ukázka:

PROČ BABIŠ STVOŘIL ANO?

NECHTĚL DO VĚZENÍ

Bývalá poslankyně ANO Kristýna Zelienková je přesvědčena, že Andrej Babiš moc dobře věděl, co dělá a co chce. „Měl to připravené. Od samého začátku mu šlo jen o vybudování základny straníků, kteří mu budou sloužit a dělat jen to, co chce on,“ řekla mi Zelienková. I ona podle svých slov na začátku Babišovi věřila, že chce bojovat proti mafiánským strukturám. „Chtěla jsem, aby se opravdu rozkryl a rozbil svět klientelismu. Ale to nebyla pravda. Až s postupem času jsem zjistila, že on ten systém v podstatě zachoval, jen si ho udělal sám pro sebe,“ uvedla Zelienková.

„Když jsem byla v poslaneckém klubu ANO, tak se všichni stavěli za Babiše. Nikdo se neodvážil ani ceknout. Ano, říkali své názory, ale jen na to, co bylo Babišovi ukradené. Ale jakmile se projednávalo něco, co bylo primárním zájmem pana předsedy, tak se jelo podle Babiše,“ řekla.

„Kolegové si na mě často stěžovali, že hlasuji jinak než ostatní v klubu ANO. Pamatuju si, že jsem dokonce vypracovala tabulku, kde bylo vidět, jak kdo z klubu hlasuje. Byla vyžadována disciplína, a jakmile se někdo názorově či jinak vymykal, stal se okamžitě terčem kritiky a byl pro výstrahu důrazně napomínán a umlčován, aby si něco podobného nedovolil někdo další. Ale když byla strana pod veřejným tlakem, že to někdy vypadá, že je to strana jednoho muže, tak mě vytáhli jako králíka z klobouku a říkali: podívejte, třeba Zelienková – ta má jiný názor než pan předseda. Ale to bylo jen proto, aby mohli tvrdit, že je v ANO pluralita,“ popsala bývalá členka ANO, jak to chodilo ve straně. „V ANO platí, že se porušují stanovy proto, aby se podpořil Babiš,“ dodala.

Podle ní se v ANO dělaly také podvody. „Jakmile se některá organizace zdála být málo loajální, přijali se tam noví členové, a to i za cenu falšování zápisů ze schůzí a z hlasování. To vše, aby se tam dostali lidé, kteří už loajální budou. Když mě požádali členové o schůzku s Faltýnkem, že tyto praktiky chtějí řešit, řekl Faltýnek se svým typickým nadřazeným úsměvem na společné schůzce, že se to děje všude, a odmítal to řešit,“ řekla mi Zelienková.

Jaroslav Faltýnek na žádost o rozhovor, v němž by se mohl vyjádřit, nereagoval.

„ANO je prostě jeden velký podvod. Jednou jsem během kampaně mluvila se starší paní a ta se mě s velkou nadějí v očích ptala, jestli je ANO opravdu hnutí, které nastaví pořádek v politice. Slíbila jsem jí, že pokud tomu tak nebude, budu první, kdo z ANO vystoupí,“ uvedla exposlankyně.

V roce 2016 napsala Zelienková dopis šéfovi poslanců ANO Jaroslavu Faltýnkovi s argumenty, proč ze strany odchází. „Heslu Andreje Babiše ‚nelžu a nekradu‘ už nemohu věřit,“ napsala poslankyně do rezignačního dopisu. „Odešla jsem z ANO stejně lehce, jak jsem do něj přišla. Faltýnek ani Babiš o tom se mnou už ani nechtěli mluvit,“ podotkla exposlankyně.

„Já jsem se nezpronevěřila myšlenkám ANO. Ale vedení ANO, to jo,“ zauvažovala krátce před koncem našeho setkání. A aby ještě víc zdůraznila klíčový důvod svého rozhodnutí, zopakovala mi téměř u dveří kavárny při rozloučení: „Jak mám bojovat proti podvodům a korupci, když se ukázalo, že sám Babiš je podezřelý z podvodu?“

Přesně vystihla podstatu toho, proč byl Andrej Babiš problémem pro svou stranu i obecně pro celou politickou scénu.

A 19. října 2017 – krátce před sněmovními volbami – pak Kristýna Zelienková napsala na svůj facebookový profil: „Nalítla jsem Babišovi. Neudělejte stejnou chybu.“

***

I další členové ANO měli kvůli sporům často možnost vidět Andreje Babiše, jak se chová ve vypjatých situacích. „Viděl jsem, jak Andrej Babiš jednal s lidmi, jak jimi pohrdal,“ řekl mi bývalý člen ANO a pracovník pražského magistrátu.

Na dotaz, proč Babišovi někteří lidé tuto přetvářku věřili, zdroj odpověděl: „Česká společnost je postavená na tom, že jsou lidé nepřející… On jim v jiných obměnách a ne tak natvrdo vlastně sliboval: ´Já tu moc a peníze seberu nepřátelským milionářům a kmotrům, kteří to tu rozkrádali dosud, a dám to vám. Ty peníze, které by skončily jako provize u kmotrů, dostanete vy,´“ popsal své pozorování bývalý Babišův spolustraník a dodal: „Ti lidé samozřejmě tuší, že odteď bude krást ve velkém jen jeden, ale berou to, protože mají radost, že ti předešlí kmotři už nemají nic. Na tomto principu se to stavělo, na tuhle strunu se hrálo ve volebních kampaních. Vím to, byl jsem i ve volebním týmu strany.“

Poslední kapkou pak pro něj byl příběh, který se odehrál, když předseda Babiš opět jednou přišel řešit problémy na pražském magistrátu. Když viděl, jak je klub ANO rozhádaný a že někteří nerespektují ani jeho samotného, tak Babiš – rozpálený doběla – zvolal svou typickou slovenštinou: „Vietě čo? Já vás nikoho nepotrebujem.“ A když chtěl jeden ze spolustraníků oponovat, že bez nich by nemohl vládnout na magistrátu, tak ho Babiš zpražil slovy: „Seďte a držtě hubu!“

„V ANO jsme byli všichni kokoti. Jen Andrej Babiš ne,“ řekl bývalý člen ANO. Primátorka Krnáčová pak prý převzala podle mého zdroje podobný slovník a mluvila o svých lidech, kteří ji nějak štvali, jako o nepotřebných. „Bylo to mé procitnutí, to děsné pohrdání byla poslední kapka,“ dodal bývalý spolupracovník primátorky.

 

***

 

Při debatě s někdejším Babišovým spolupracovníkem z pražského ANO jsem si ještě poznamenal zajímavou diskusi, kterou jsme spolu vedli o smyslu Babišovy mise v politice.

„Jako jasně, Andrej Babiš si svou stranu založil a zafinancoval, takže je to jeho partaj. Ale víme, proč to udělal, že?“ řekl mi bývalý Babišův spolupracovník.

„Proč?“ ptám se ho, abych znal názor člověka, který mu na začátku uvěřil a začal budovat pražské ANO.

„Jde o to, že před rokem 2011 cálovali významní lidé z byznysu lobbistům a politikům, aby prosadili své projekty a zájmy. A Babiš jednoho dne přišel s tím, že ´on už nebude platit´. ´Já si to udělám sám.´ To bylo jeho krédo. To bylo celé, proč vzniklo hnutí ANO,“ domnívá se jeho nedávný člen.

„Vždyť Babiš tvrdí, že šel do politiky proto, že ji chtěl změnit a řídit stát spořádaně jako firmu,“ připomněl jsem mu známou volební formulaci předsedy vlády.

Znalec poměrů v ANO jen mávl rukou, usmál se a řekl: „To byly jen bláboly. Babišovi markeťáci našli mezeru na politické scéně a způsob, jak to lidem podat. Lidi byli oprávněně naštvaní na ODS a ČSSD, na Kalouska a na vše, co tu předtím bylo. ´Tak to změňme,´ hlásal pak Babiš. On toho jen využil. Myslím, že se choval instinktivně jako predátor s tím, že svým konkurentům v podstatě řekl: ´Přece vám už nebudu platit, když mně teď můžete platit vy.´ Nastolil jiný řád, ale nezměnil politiku. Teď tu panuje strach a on na tom vydělává.“

A připustil také, že i v ANO se později „pološeptem“ mluvilo o tom, že tím nejdůležitějším důvodem, proč šel Babiš do politiky, bylo to, aby udržel a posílil byznys Agrofertu, aby si zajistil přísun evropských a státních dotací a aby měl dohled nad bezpečnostními složkami státu. „Aby se mu nestalo, že skončí ve vězení,“ řekl bývalý člen pražského ANO, který se účastnil i některých strategických porad s Andrejem Babišem.

 

 

 

1.7.2021