Bez obilovin, bez lepku, bez cukru - keto kuchařka

nakl. Alpha book

Chtěla jsem své děti naučit zdravému vztahu k jídlu, a to znamenalo jít jim příkladem. O keto dietě jsem se poprvé dověděla na Instagramu. To, kolik lidé při tomto způsobu stravování zhubli, mě ohromilo. Jakmile jsem zjistila, že můžu jíst slaninu a sýr, rozhodla jsem se, že do toho půjdu! Anna Hunleyová: Rodinná keto kuchařka pro chytrý hrnec

Tento životní styl jsem si nejprve asi měsíc oťukávala a teprve poté jsem ho přijala za svůj. Bylo pro mě důležité pochopit, proč tělu dělá vysoce tuková strava s minimem sacharidů dobře. Začátkem roku 2017 jsem vyhodila všechno z lednice a špajzu a svého rozhodnutí jsem nelitovala. Keto dieta mě zcela pohltila!

Avšak začít se takto stravovat je ze začátku obtížné. Když jsem nemohla jíst obiloviny, včetně lepku, a cukr, měla jsem si co odvykat. Z toho, co jsem věděla o vaření a pečení, téměř nic nefungovalo. (Kdo by řekl, že upéct koláč bez lepku je taková věda?) Jak jsem si razila cestu svou kuchyní bez mouky a cukru a zvykala svou rodinu na keto životní styl, začala jsem o svých zkušenostech a kulinářských výtvorech psát blog.

Věděli jste, že perla se začne vytvářet z jediného zrnka písku? Svůj blog jsem nazvala Keto v perlách, protože jsem měla pocit, že se můj život brzy stane perlou a keto bylo moje zrnko písku. Krůček po krůčku jsem vytvářela něco krásného a silného. S perlami svět vypadá mnohem lépe. Netrvalo dlouho a já si uvědomila, že na světě je spousta žen, které potřebují v kuchyni pomoc. Můj blog byl určen mámám a tátům, kteří měli pocit, že nízkosacharidová strava bez cukru neboli low-carb je pro jejich rodinu bojem, jejž nemohou vyhrát. Cítila jsem, že ostatním rodičům musím dodat odvahu, a to zejména manželkám, které nové stravovací návyky v rodině obvykle měly na starosti. Vždyť to není žádná legrace.

Jak jsem říkala, v mém rozhodnutí začít s keto dietou hrála velkou roli budoucnost mých dětí. Ale aby byl tento způsob stravování udržitelný, potřebovala jsem si získat celou rodinu. Nevařím žádné pokrmy vysoké gastronomie. Když vytvářím recepty, vymýšlím je pro rodiče, jako jsem já, pro ty, kteří potřebují, abych jejich děti snědly to, co dostanou na talíř. (Však to znáte, každá večeře je vždy zkouškou trpělivosti!) Všechny pokrmy v této knize a na mém blogu jsou rodinné. Každý recept otestoval můj vybíravý manžel a nadmíru upřímné děti. Pokud ho neschválí, nepustím ho do světa.

Je-li to ve vaší rodině jako u nás doma, pak nevíte, kam dřív skočit. Pouhá myšlenka na vaření během už tak hektického dne mě děsila. Při ketogenní stravě naštěstí nemusíte dvě hodiny otročit u sporáku a pak všechno sníst za deset minut a další třičtvrtě hodinu mýt nádobí a uklízet kuchyň. Uf, unavuje mě, jen na to pomyslím! V této knize vám chci ukázat, jak připravit chutná keto jídla snadno a pouze v jednom hrnci!

Pokud mi stále nevěříte, tak vedle stovky prostých domáckých receptů nabízím i následující:

• krátký přehled o ketogenní dietě a její přínos pro zdraví, společně s vysvětlením běžně používaných výrazů

• způsoby, jak nahradit jídlo, které nevyhovuje zásadám stravy založené na tucích a bílkovinách

• nápady, jak to udělat, aby vaše děti jedly zdravější, nízkosacharidové pamlsky

• způsoby, jak ušetřit a nepřekračovat rozpočet při nákupu potravin

• podrobný návod, jak používat multifunkční hrnec

Všechny recepty jsou bez cukru, s nízkým obsahem sacharidů a bez lepku. (Pokud recept nějakou přísadu s obsahem lepku obsahuje, uvádím bezlepkovou náhradu.) Většina receptů obsahuje také rozpis makroživin, doporučení, jak jídla kombinovat, a užitečné tipy pro zaručený úspěch při vaření. Jsem přesvědčena, že máte vše potřebné k tomu, abyste začali vést moderní životní styl ve znamení keto!

Anna Hunleyová

30.6.2021