Slow fashion – módní revoluce

nakl. Alferia

Máte hodně oblečení, ale stále se nemůžete zbavit pocitu, že nemáte nic na sebe? Asi vás lapila rychlá móda, tzv. fast fashion. Novinka z pera módní bloggerky Joanny Glogazy popisuje její cestu k pomalé módě, tzv. slow fashion. Kniha pomáhá čtenáři uvědoměle vybudovat kvalitní, udržitelný a šik styl.

Připravila jsem seznam nejčastějších výmluv, které si říkáme k ospravedlnění zbytečně častých nákupů, společně s argumenty, které ti snadno dovolí dostat tyhle vrtochy z hlavy.

1. Chci něco nového, abych se znovu cítila pěkně.

Dobře známá a zažitá fráze, kterou marketingoví specialisté používají ke zvýšení prodeje další kolekce. Nové šaty tě rozzáří, díky vysokým podpatkům se budeš cítit svůdně. Jsem přesvědčena, že každá z nás v hloubi duše ví, že to jsou jen prázdná hesla, kterým chceme opravdu věřit. V praxi zopakuješ již známý scénář: koupíš si šaty a pověsíš je do šatníku, protože i když se lesknou jiskrou flitrů, flitry zároveň zdůrazňují každý tělesný nedostatek. Špatně tvarované vysoké podpatky jsou tak nepohodlné, že na rande myslíš jen na úlevu od nesnesitelné bolesti. Velmi romantické. Sebevědomí, úcta k vlastnímu tělu, zdravý životní styl, obklopení se milými lidmi – to jsou prvky, díky nimž se budeš cítit a vypadat krásně, ne kousek polyesteru.

 

2. Už dlouho jsem si nic nekoupila.

Skvělé, jsi na správné cestě, drž se! Umožní ti to mít odstup od svých dosavadních zvyklostí. Brzy si začneš všímat, jak je děsivé si říkat, že každotýdenní nakupování je normou.

 

3. Tvrdě pracuji a zasloužím si, abych si něco koupila.

Utrácet peníze za rozmazlování je v pořádku. Ale nekontrolovatelné nakupování ti z dlouhodobého hlediska nepřinese dobré pocity. Lidé se často dostanou do této pasti – hodně pracují, hodně vydělávají, jejich výdaje se postupně zvyšují, takže musí pracovat o to více, aby si věci, které si koupili, udrželi (nejlepším příkladem jsou drahá auta spotřebovávající palivo). Pokud máš pocit, že máš špatnou práci, přemýšlej o tom, jak můžeš tento problém skutečně vyřešit, a ne ho zamést pod koberec.

 

4. Ale ty boty z nové kolekce se mi tak moc líbí!

Musíš přijmout skutečnost, že se vždycky najdou věci, které se ti budou líbit. To je role módních značek – navrhovat věci, které lidé budou obdivovat. To neznamená, že musíš všechny mít. Nic se nestane, pokud si nekoupíš něco, co se ti moc líbí, za dva týdny si to pravděpodobně nebudeš ani pamatovat. Australská zdravotní sestra po mnoha letech práce sepsala věci, kterých lidé nejčastěji litovali těsně před smrtí. Byly to: život podle očekávání ostatních, zřídkavý kontakt s blízkými nebo příliš mnoho času věnovaného práci. Nikdo nelitoval, že si nekoupil zlevněný pár lodiček na vysokém podpatku.

 

5. Blíží se jaro/podzim/Vánoce/Valentýn…

Oslavování nového roku nebo jiné zvláštní příležitosti jsou fantastické rituály – posilují rodinné vazby, dávají nám důvody k radostnému očekávání. To však neznamená, že musíš strávit Vánoce nakupováním. Využij tento čas, jak nejlépe dovedeš, na podzim si zapal vonnou svíčku, kup si dýni a něco uvař, jdi se projít do parku. Jsem si jistá, že Vánoce budou mnohem příjemnější, když budeš péct perníčky se svými blízkými ve starém oblíbeném svetru, než když strávíš půl dne v přeplněném obchodním centru hledáním akrylového svetru s motivem soba, který by ti měl navodit sváteční náladu.

 

6. Tyto šaty jsou investice!

Bez ohledu na to, co se nám snaží říct módní časopisy, nákup oblečení není investice. Investicí by byla částka vynaložená na jazykový kurz, rozvoj vlastního podnikání nebo založení spořicího účtu, ne peníze utracené za nákup oblečení. Nákup halenky, která byla zlevněná z tisícovky na pětistovku, neznamená, že jsi ušetřila pět set korun. Znamená to, že jsi prostě utratila pětikilo.

 

7. Je výprodej, taková příležitost!

Pokud si koupíš oblečení, které nepotřebuješ, nenosíš, necítíš se v něm dobře, ačkoliv stálo jen pár korun, nejsou to dobře utracené peníze, zejména proto, že častokrát utracené malé částky čítají dohromady velkou sumu.

 

8. Vždy to mohu vrátit.

Samozřejmě můžeš. Ale proč kupovat něco, o čem máš od začátku pochybnosti? V takové situaci jsem bývala velmi nepořádná a obvykle se mi podařilo ztratit účtenku, promeškat termín vrácení anebo se mi prostě jen nechtělo jít na poštu v případě online nákupu. Neúspěšný nákup tak skončil na dně šatní skříně a vyvolal ve mně akorát výčitky svědomí, když jsem se na něj podívala.

 

9. Svatba/křtiny/silvestr!

Na rozdíl od toho, co vidíme na hollywoodských červených kobercích, nepotřebuješ na každou společenskou událost nové šaty. Ukázat se několikrát ve stejném oblečení není nevhodné. Letos jsem na všechny takové příležitosti šla v tmavě modrých šatech, které mi perfektně sedí, a cítila jsem se naprosto fantasticky. Velmi se stydím za to, že jsem někdy až s lítostí pozorovala dívky, které si upravovaly šaty koupené na poslední chvíli, jež jim padaly nebo byly naopak příliš úzké přes prsa.

 

Na závěr bych chtěla říct, že ti bude mnohem lehčeji, pokud ze své detoxikace nebudeš dělat velkou událost. Lidem, kteří začínají s redukční dietou, se často doporučuje, aby ve slabých chvíli učinili veřejné prohlášení o své pevné vůli. Podle mého názoru tento přístup vytváří zbytečný stres a napětí. Přece to děláš sama pro sebe! Oděvní půst není krátkodobá zázračná dieta – je to začátek zcela nového způsobu uvažování o oblečení. Účelem detoxikace je odpočinek od dráždidel a pokušení. Pokud s netrpělivostí počítáš dny do konce půstu, přemýšlíš, co si po něm koupíš, nevytvoříš si dostatečný odstup.

Neodkládej začátek detoxu – čím dřív začneš, tím rychleji dosáhneš dobře fungujícího, radost přinášejícího šatníku. Nevymýšlej si výmluvy typu „začnu po výprodejích“, „ještě se mrknu na novou kolekci a začínám“ – výrobci dbají na to, abys vždy našla příležitost ke zbytečnému vyhazování peněz.

Vyvaruj se také pasti „až…“. Jsem si jistá, že to dobře znáš: až se mi podaří sehnat tento konkrétní pár bot, budu konečně stejně stylová jako ta slavná blogerka; až si koupím tento dřevěný stůl a vymaluji celý dům bílou barvou, budu moct zvát hosty a vařit chutná jídla; až zhubnu tři kila, začnu chodit do posilovny, protože ukazovat se tam s nadváhou nemá vůbec smysl.

Fixuješ se na nějakou malou náhodou věc, vymyšlený cíl a slibuješ si, že po jeho dosažení bude tvůj život vypadat úplně jinak. Nic se ale nezmění a ty z toho nevyvodíš žádné závěry, vybereš si jen nový „vše měnící“ cíl, jen abys nemusela nic dělat.

Pokud tě napadne, že začneš pracovat na svém šatníku poté, co zhubneš, vyděláš více peněz nebo se přestěhuješ, odpověz si upřímně na otázku, zda opravdu musíš splnit tyto podmínky, abys mohla začít něco dělat.

Mám ještě jeden šikovný fígl: pokud během detoxu budeš mít nutkání nakupovat, sepiš si seznam aktivit, kterým se ráda věnuješ ve svém volném čase. Prostě si jen napiš, co tě baví. U mě to je psaní, čtení knih, učení psa novým kouskům, setkávání s přáteli. Může to být úplně cokoliv, od lakování nehtů až po návštěvu kina. Ve chvílích slabosti se mrkni na soupis a vyber si jeden z bodů – budeš se příjemně bavit a na nakupování zapomeneš.

Držím palce v tvé „oděvní odvykačce“, věřím, že uspěješ a tato zkušenost se ukáže být cennější, než si dovedeš představit.

Joanna Glogaza

31.5.2021