Dvě knihy o konkrétních zločinech ruského imperialismu

Tomáš Weiss

Znalci Ruska o tom informují opakovaně: v největší zemi světa existuje narativ o národu, který je obklopen nepřáteli a musí se bránit všemi prostředky. Nejlepší je k tomu silný vůdce a žádné skrupule. Za normálních okolností bychom si klidně mohli říct, že velká země má velké ego. Ale bohužel jsme od Jaltské konference sférou ruských zájmů, takže se nás jejich imperialismus zcela konkrétně dotýká. Aktuálně jsou zajímavé minimálně dvě knihy.

Případ vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích a atentát na dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury má na svědomí stejná vojenská organizace – ruská rozvědka GRU. Obě kauzy patří k mnoha indiciím, které dokládají, že ruské tajné služby a jejich speciální vražedná komanda stále častěji operují na evropském území, včetně České republiky, a jejich sebevědomí i agresivita roste.

Investigativní reportér Ondřej Kundra rozkrývá v knize Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici pozadí těchto a dalších kauz. Kniha vychází 30. dubna. V kontextu píše například o událostech kolem otravy Alexeje Navalného, vraždy čečenského velitele Zelimchana Changošviliho v Berlíně, pokusu o puč v Černé Hoře v roce 2006 či dodávky českých zbraní určené ruským agentům. Z široce pojatých souvislostí vyplývá, že nejde o izolované události, ale o propracovaný systém zaměřený mimo jiné na likvidaci kritiků Putinova režimu.

Autor však nabízí ještě mnohem víc než tato líčení. Obrací optiku do nitra novinářské kuchyně a líčí historii a fungování mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat, se kterou spolupracoval na odhalení jednoho z agentů v případech Skripal a Vrbětice. Je to zneklidňující a varovný pohled do temných zákoutí politických cílů Kremlu.

Drhá kniha má název Kauza Skripal. Neděle 4. března 2018, Salisbury, Anglie. Sergej Skripal s dcerou Julií si pokojně užívají vzácné společné chvíle. Netuší, že byli otráveni novičokem, smrtícím nervovým jedem. O pár hodin později je lidé najdou zhroucené na lavičce v parku. Jejich životy visí na vlásku. Spojené království z tohoto pokusu o vraždu na britské půdě veřejně obviní Rusko, což vede k největšímu ochlazení vztahů mezi oběma zeměmi od dob studené války. 

Kauza Skripal vypráví strhující příběh o otravě Sergeje Skripala a nové špionážní válce mezi Západem a Východem. Kniha je založena na mnoha hodinách exkluzivních rozhovorů mezi Sergejem Skripalem a Markem Urbanem, známým spisovatelem a zahraničně-politickým a bezpečnostním redaktorem pořadu BBC Newsnight, které proběhly krátce předtím, než se Skripal stal obětí chemického útoku.

V ruce držíte obsáhlou výpověď o tom, jak Skripalův příběh zapadá do širšího kontextu nové špionážní války mezi Ruskem a Západem. Tato kniha se věnuje období, kdy Skripal působil jako agent ruské vojenské rozvědky, líčí začátek jeho spolupráce s MI6, jeho zatčení v Rusku i následné propuštění v rámci výměny špionů, jež ho nakonec dovedla až do Salisbury, kde se onoho osudného dne i s dcerou ocitl v bezprostředním ohrožení života.

21.4.2021