Komiks o ochraně přírody pro děti

nakl. Argo

Ole Mathismoen (nar. 1961) je uznávaný norský novinář, který se více než třicet let věnuje environmentální tematice. Jeho kniha o globálním oteplování Co se děje s klimatem (2007) byla nominována na Bragiho cenu v kategorii literatura faktu. Na totéž ocenění, a to v otevřené kategorii, byla za popularizaci vědy nominována i Zelená Země.

Děti se nejlépe učí nápodobou, hrou i vlastními zážitky – a přesně těmito způsoby v nich nejsnáze probudíte zájem o ochranu přírody a zdravý životní styl. Nečekejte, až budou vaše děti starší a inspirujte se našimi tipy, jak v nich můžete podporovat ekologické cítění už od nejútlejšího věku.

1. Tříděním odpadu si děti procvičí barvy i vlastnosti jednotlivých materiálů

Do třídění odpadu můžete svoje malé batole zapojit už od chvíle, kdy se naučí rozpoznávat základní barvy. Pořiďte si barevně rozlišené odpadkové koše a vždy, když budete chtít něco vyhodit, požádejte dítě o pomoc. Uvidíte, že se brzy naučí samo rozpoznávat, do kterého koše daný předmět patří.

2. Zažijte společnou zábavu díky upcyklaci

Už jste slyšeli od upcyklaci? Jedná se o přeměnu starých nebo již použitých věcí, které by jinak skončily v odpadkovém koši, na nové produkty. V domácnosti s dětmi snadno prodloužíte nepotřebným věcem životnost tím, že je využijete na výtvarné tvoření.

3. Choďte s dětmi často do přírody

Jak nejlépe přivedete děti k tomu, aby měly rády přírodu a zajímaly se o její ochranu? Choďte s nimi často ven. Les, louka, ale i vaše vlastní zahrada jsou pro děti tím nejlepším hřištěm, na kterém mohou navíc každý den pozorovat, jak se stromy, rostliny i celá krajina mění během roku.

4. Naučte děti vyhledávat zdravé, kvalitní a lokální potraviny

Ukažte dětem, že nejlépe chutná zelenina koupená na trhu od místního farmáře nebo vypěstovaná na vaší vlastní zahradě. I na malém pozemku nebo dokonce na balkóně si můžete založit jedlou zahrádku s bylinkami, jahodami i nenáročnými druhy zeleniny, jako jsou ředkvičky a menší odrůdy rajčat či paprik. I nejmenší děti vám určitě s radostí pomohou nejen se sklízením úrody, ale také se zaléváním a další péčí o rostliny.

5. Vyzkoušejte naučné hry s přírodními motivy

Už při hrách s plyšovými hračkami, figurkami nebo magnetkami si nejmenší děti jen tak mimochodem zapamatují, jak se jmenují zvířátka, se kterými se mohou potkat na statku nebo na zahradě či v lese.

použity úryvky z článku na www.mamiee.cz

14.4.2021