Jak to bylo s Květy zla? 200 let od narození Charlese Baudelaira

Tomáš Weiss

Autor legendárních Květů zla dostal v historii poezie označení prokletý básník. Jenže prokletost je evidentně údělem naléhavých básníků v každém čase. Žít mimo společenskou prostřednost, provokovat slovy a gesty, mít talent na mimořádná slovní spojení. Vystoupit z řady a vydržet tam stát, i když fouká. A to byl ve své době Baudelaire a jeho Květy zla.

Baudelaire vydává Květy zla dne 25. června roku 1857 u nakladatele Auguste Poulet – Malassis. Podepsání smlouvy se datuje ke dni 30. 12. roku 1856, 1320 exemplářů bylo dne 25. 6. dáno do prodeje. Dne 20.8 je dílo odsouzeno pro nemravnost a urážku náboženství. Baudelairův přítel Asselineau se zasloužil o záchranu podstatného počtu zabavpvaných výtisků, které se teedy na černo prodávaly za dvojnásobnou cenu dál. Pobouřený autor se vrhá do soudního boje. Devatenácté století je ale v půlce a není ještě připraveno na takové verše.

Baudelaire nebyl ve své době jediným umělcem, který musel předstoupit kvůli svým textům před soud. Gustav Flaubert byl souzen kvůli dílu Paní Bovaryová (1857), rovněž obviněného z nemravnosti. Skutečnost, že Flaubert nakonec nebyl odsouzen vyvolává v básníkovi naději.

Baudelairova obhajoba ale nakonec k ničemu nevede. Rozsudek je vyřčen: 300 franků pokuty a vyřazení básní Klenoty (Les Bijoux); Té, která je příliš veselá (A celle qui est trop gaie), jedné básně z Prokletých žen ( Femmes damnées- Delphine et Hippolyte); Lesbos (Lesbos); Proměny Upírovy (Les Métamorphoses du vampire), Lethé (Le Léthé). 

Proces ovšem zajistil Květů zla nesmrtelnost a  Baudelairovi prozatímní slávu. Otevřel mu cestu do různých časopisů. V časopise Présent vydává 6 básní z Malých básní v próze a i nadále zde publikoval od roku 1857 do roku 1867.

Roku 1861 vydává Květy zla, kde je ovšem většina básní přepracována a pochopitelně došlo k vyřazení odsouzených básní. Baudelaire do nové sbírky zařazuje 32 básní nových. Nakladatel Poulet – Malassis vydává v Bruselu pod názvem „Trosky“ ony soudně zakázané a z Květů zla tehdy vyřazené básně.

použity citatce z bakalářské práce Jitky Bačákové, UK pedagogická falukta, 2012

 

 

 

7.4.2021